ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Кастрати: Во Косово досега се регистрирани околу 530 илјади жители

Шефот на Агенцијата за статистика на Косово, Авни Кастрати

Шефот на Агенцијата за статистика на Косово, Авни Кастрати

Фото: Дритон Пачарада

Од почетокот на пописот на населението на 530 април, регистрирани се 5 лица, изјави првиот човек на Агенцијата за статистика на Косово, Авни Кастрати.

Според него, пописот на населението се врши во сите општини на Косово, вклучително и во северниот дел на земјата, а процесот се одвива според планираното. 

„Досега процесот се одвиваше според планот и предвидувањата што ги правевме од почетокот. На Косово до вчера биле регистрирани над 530 граѓани, регистрирани се над 36 отсто од објектите на Косово. Немаме големи предизвици на земјата. Пријавените сега ја достигнаа квотата што ја предвидовме, во просек имаме околу 7 анкети. Доколку продолжи ваквата динамика на пописот, ќе успееме да го завршиме пописот на населението како што предвидовме“, рече Кастрати на прес-конференцијата.

Во северните општини, Кастрати призна дека пописот на населението е предизвик, но тој е оптимист дека во наредните недели српската заедница ќе учествува на пописот.

„Ве информирам дека на пописот учествуваат сите области во Косово и на пописот учествуваат сите заедници. Во регистрацијата во сите области и општини учествува и српската заедница. Имаше задоцнување со персоналот и матичарите во северните општини, но имаме ангажиран кадар и се регистрира српската заедница на север, не во иста мера како во другите области, но регистрацијата е започната и ја очекуваме оваа регистрација. во наредните недели и во тој дел“, рече тој. /ЕО