KOHA.net

Корупција

Првичниот преглед за „Субвенции V“ се одложува за 8 мај

Првичната расправа за предметот „Субвенции V“.

Првичната расправа за предметот „Субвенции V“.

Првичната расправа за предметот „Субвенции V“ е одложена за 8 мај. 

На рочиштето кое беше закажано да се одржи во понеделник, отсутни беа обвинетите А.Т. и Б.О

Судот го констатираше и отсуството на адвокатите Бетим Шала, Шпенд Красниќи и Али Латифи. Овој на седницата отишол со еден час доцнење, бидејќи објавил дека Красниќи е надвор од државата.

Судијката Виолета Намани-Хајра предупреди на парични казни во случај на отсуство на бранителот без да го оправда отсуството. 

Девет од 18-те обвинети склучиле спогодби за признавање вина со Специјалното обвинителство. Обвинител на овој случај е Рафет Халими.


Прекинато е рочиштето за случајот „Субвенции V“.

Првичната расправа за предметот „Субвенции V“ беше прекината 10 минути поради отсуство на двајцата обвинети. 

Судијката Виолета Намани-Хајра ги извести странките дека судот ќе се обиде да стапи во контакт со двајцата обвинети В.И., и Б.О., за да не се одложи рочиштето.

Адвокатот Бесник Беќири рече дека немал никаков контакт со неговиот клиент, а адвокатот Назим Морина рече дека го нема телефонскиот број на обвинетиот кој го брани. Беќири и Морина бранат двајца од обвинетите во овој случај по службена должност.

Во овој случај обвинети се 18 лица. За крив. дела „Злоупотреба на службена положба или овластување“, „Земење поткуп“, „Давање поткуп“, „Остварување влијание“ како и „Измама со субвенции“.

„Обвинението е поднесено против осум (8) обвинети како службени лица, од кои четворица (4) обвинети се од Министерството за земјоделство, шумарство и рурален развој, двајца (2) службени обвинети од регионот Гњилане во рамките на АЗХБ, еден ( 1) службено лице во општина Клокот, едно (1) службено лице во општина Витија и уште десет (10) граѓански обвинети“, се вели во соопштението на Обвинителството.

Исто така, Специјалното обвинителство предложило да се конфискува „имотот одземен од обвинетите стекнат со сторени кривични дела во износ од 184,000.00 евра“.