ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Курти: Нема волја за разрешување на градоначалниците на север, веднаш да се тргнат мерките од Косово

Албин Курти - Влада

Фото: Албан Бујари

Косовскиот премиер Албин Курти изјави дека процесот на гласање на северот покажал дека нема волја за разрешување на актуелните претседатели, повикувајќи ја Европската унија што поскоро да ги отстрани санкциите.

Курти во неделата на Фејсбук напиша дека белградските власти вршеле притисок врз српските граѓани на север и според него, „Србија видела дека може да собере 20 отсто, но не и 50 отсто“.

„Граѓаните на Србија во четирите општини на север - Северна Митровица, Зубин Поток, Звечан и Лепосавиќ - денеска имаа можност да ги разрешат актуелните градоначалници во демократски и легален изборен процес. Резултатите од денешното гласање покажуваат дека нема волја за разрешување на актуелните претседатели. 20% од гласовите што ги собра Листа Срби за петицијата за покренување на овој процес не се покажаа повеќе од тоа. Србија виде дека може да собере 20%, но не и 50%. Владата на Република Косово е чувствителна на околностите во четирите општини на северот на Косово, особено на големиот притисок што го вршат белградските власти врз српските граѓани на Косово во овие четири општини“, рече Курти.

Според него, можноста за разрешување на градоначалниците во северните општини и одржување избори била клучен критериум за укинување на мерките. Тој ги покани градоначалникот на Звечан, Илир Пеци и градоначалникот на Зубин-Поток, Измир Зеќир, да одат во општинските објекти за да ги извршуваат своите должности.

„Можноста за разрешување на актуелните претседатели и одржување избори за разрешување беа клучни критериуми за отстранување на мерките против Косово од страна на Европската унија. Овие неправедни мерки по денешното гласање мора да бидат отстранети што поскоро. Оние кои не ги сакаа овие четворица градоначалници на север, вечерва, за жал мораат да им честитаат на нивните позиции. А градоначалниците на Звечан и Зубин Поток, Илир Пеци и Измир Зеќири, добро прават конечно да отидат во своите канцеларии и непречено да ги извршуваат работните задачи во службените објекти на општините на Република Косово“, додаде првиот човек на извршната власт.

Тој нагласи дека Владата е чувствителна на околностите во четирите северни општини.