ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Пропаѓаат иницијативите за разрешување градоначалници во северните општини

Избирачко место на север / Фото: Дритон Пачарада - КОХА

Избирачко место на север / Фото: Дритон Пачарада - КОХА

Фото: Дритон Пачарада

Ерден Атиќ во Северна Митровица, Лулзим Хетеми во Лепосавиќ, Измир Зеќири во Зубин-Поток и Илир Печи во Звечан ќе продолжат да го извршуваат мандатот уште најмалку една година. Иницијативата на српските граѓани во овие четири општини за нивно разрешување пропадна во неделата. Во четирите општини учествуваа само 253 граѓани

 Иницијативата на српските граѓани во северните општини за разрешување на градоначалниците пропадна во неделата.

За разрешување требаше глас за 50 отсто од избирачкото тело на една општина, плус еден глас, но на крајот на денот беа собрани едвај 250 гласа во четирите општини.

Според Централната изборна комисија, во Северна Митровица со право на глас гласале 111, во Лепосавиќ 124, во Зубин-Поток 18 и во Звечан ниту еден.

Право на глас вкупно имаа над 46 граѓани во Северна Митровица, Лепосавиќ, Звечан и Зубин-Поток.

Иницијативата за разрешување на претседателите кои доаѓаат од редовите на албанските партии Централната изборна комисија ја прогласи за пропадната.

„Потпирајќи се на податоците за излезноста на гласачите во овој процес, ве известуваме дека мнозинството од запишаните гласачи не гласале како што налага член 72 од Законот за локална самоуправа во Република Косово, поради што не се постигнати потребните 50 отсто. , затоа сметаме дека граѓанската иницијатива за смена на градоначалниците на општините Лепосавиќ, Зубин-оток, Звечан и Северна Митровица пропадна. Централната изборна комисија и покрај предизвиците беше максимално посветена и ги презеде сите неопходни чекори за организирање на гласачкиот процес во овие општини, докажувајќи ја својата голема посветеност да им овозможи на граѓаните да го остварат своето демократско и законско право“, изјави претседателот на ЦИК, Крешник Радониќи, на прес-конференција по затворањето на гласачките места.

Во четирите општини во неделата имаше 23 гласачки центри. Многу од нив беа импровизирани на јавни места и во контејнери, бидејќи дивите градби не дозволуваа отворање на училишта кои работат според српскиот систем.

Србите во мнозинство го бојкотираа ова гласање кое самите го иницираа со петицијата креирана во јануари годинава. Српските граѓани го послушаа повикот на Српската листа за бојкот на гласањето за импичмент.

Претседателката Вјоса Османи рече дека Косово им даде можност на граѓаните од северните општини да ги сменат актуелните градоначалници и да изберат нови.

А, според неа, процесот бил бојкотиран поради притисокот од Белград, извршен од Српската листа и нелегалните криминални структури.

Тој додаде дека Србија уште еднаш извршила незаконско мешање во изборниот процес на друга земја и дека претседателот на Србија, Александар Вучиќ, го прекршил зборот што им го дал на меѓународните партнери.

„Но, Косово повторно покажа претпазливост, организација и целосно почитување на законите и уставот, нудејќи им на сите заедници, без разлика, можност сами да изберат кого сакаат да ги застапуваат. Им благодарам на Централната изборна комисија, на нашите безбедносни институции, како и на нашите партнери за нивната работа, посветеност и соработка. Со организацијата на денешниот процес Косово ги исполни сите услови што ги бара ЕУ. Неправедните мерки кон Косово мора веднаш да се отстранат“, напиша таа.

Доколку на гласањето во недела би имало мнозинство гласови за разрешување, тогаш следен чекор би бил организирање на избори во овие општини.

Според административната инструкција, по неуспех, таков процес може да се спроведе дури по една година.

Гласање во Северна Митровица и Звечан

Во сите четири општини имаше малку гласачи, но Звечани беше сосема поинаку. Во оваа општина во неделата не гласал ниту еден гласач.

Гласањето во оваа општина беше организирано во општинската зграда, во која градоначалникот Илир Пеци не стапнал од изборите.

Претставниците на Централната изборна комисија и набљудувачите беа тие кои ги пополнија 23-те места за гласање.

Гласачките кутии во речиси секое избирачко место беа празни. Така беше и во Бањска и Звечани.

Во селото, откако пред седум месеци беше убиен наредникот Африм Буњаку, немаше ниту еден заинтересиран да гласа.

Во Северна Митровица гласаа симболичен број граѓани, Албанци и Бошњаци.

Салата во која пред една година Ерден Атиќ положи заклетва како градоначалник на Северна Митровица, во неделата се претвори во избирачко место за граѓаните на оваа општина, кои имаа можност да одлучат дали сакаат или не Атиќ да продолжи со работа. Но, интересот за учество во овој процес беше слаб. А Атик ќе продолжи со работата како претседател.

Неучеството на граѓаните во гласањето, според оние кои го проследија овој процес, го потврдува најавениот бојкот.

„Има малку заинтересирани од другите етнички групи. Имајќи предвид дека во овој центар има 1740 гласачи, а со оглед на изминатите времиња, можеме да кажеме дека се случува бојкот“, рече Гентрит Рушити, комесар во Северна Митровица.

Службеници на косовската полиција беа видени во близина на секој избирачки центар. Според заменик директорот Ветон Елшани, во текот на денот не е забележан инцидент.

„Имаме минимален број полицајци кои се користат за избирачки места. На северните патишта бројката е иста како и обично, но имаме доволен број полицајци во случај да дојде до нарушување на редот или јавниот мир или некаква дестабилизација“, рече Елшани.

Карактеристика на овој процес, меѓу другото, беше и надзорот со камери. Нив ги имаа на секое избирачко место во Северна Митровица и Звечан.

Како резултат на пукањето, за разлика од другите изборни процеси, гласачките кабини се наоѓале на спротивната страна.

Со учество на граѓаните на денот на гласањето, процесот за смена или не на градоначалниците се смета за неуспешен. За да успее, 50 отсто, плус еден гласач, би требало да гласаат за која било опција.

Гласање во Лепосавиќ

Вода капеше од таванот на избирачкиот центар во Коштове на денот кога се гласаше за разрешување на градоначалникот на Лепосавиќ. Иницијативата пропадна и Љуљзим Хетеми ќе продолжи да управува со оваа општина.

Процесот се карактеризираше и со немање услови за нарачателите, кои се грееа на дрва, а генераторот да ја задржат вклучена безбедносната камера, што е нов стандард со стапувањето во сила на новиот изборен закон, не функционираше. .

Алберт Бектеши, раководител на избирачкиот центар во Куштово, рече дека својата загриженост ја пренел до ЦИК, но дека не му дале решение за се што побарале.

„Ни одговорија за струјата, ни донесоа генератор, но по еден час работа се исклучи и не е повторно вклучен. Ги известивме надлежните органи, одговор не добивме“, рече Бектеши.

Во многу поудобни услови, нарачателите беа на неколку километри во селото Бистрица и Шала, родното место на Лулзим Хетем. Но, слично, малцинските албански гласачи во оваа општина не гласаа.

И во Дрен, северно од Лепосавиќ, село населено со Срби, каде што зградата на поранешната фирма „Универзал“ се користеше како гласачки центар, имаше поплаки.

Африм Красниќи, раководител на избирачкиот центар во Дрен, рече дека во овој објект кој со години не се користи, било студено и без струја.

„Нема струја, објектот е на Општината, неискористен е, па го адаптираа за избори, додека камерите се, имаме генератор со камерата и е функционален“, рече Красниќи.

Во избирачкото место во неговото село Сочаница гласаше заменик министерката за заедници и враќање, Радоица Радомировиќ.

Пред да гласа, тој застана да разговара со министерот за локална самоуправа, Елберт Красниќи, кој ја критикуваше Српската листа.

„Листа Срби сака да има монопол врз политиката на Србите во Косово. Институциите ги гледаат само за себе, а не за граѓаните. Тие и понатаму имаат резервирани места за српската заедница во Собранието и не ги застапуваат интересите на граѓаните, туку ги добиваат платите на Собранието“, рече министерот Красниќи.

Тој рече и дека Владата ги исполнила обврските околу можноста за разрешување на градоначалниците со граѓанска петиција.

„Управната инструкција ја отвори можноста преку петиција да може да се претстави со 20 проценти од гласачите на град каде што ја покренале оваа петиција. Наша задача беше да ја направиме оваа можност граѓаните да ја изразат својата волја. Задачата на државата беше и да го организира процесот, останатото е на граѓаните“, додаде тој.

Членот на општинската изборна комисија од општина Лепосавиќ, Љутфи Хасани, кој е вклучен во изборните процеси од 2013 година, рече дека првично директорите на училиштата ветиле дека ќе ги отворат училиштата за да служат како гласачки центри не си го одржаа зборот. Импровизацијата, според него, ги предизвикала проблемите, како и набавката на материјал.

„Потребно беше да се користат импровизирани општински канцеларии како центри за гласање поради неможноста и нефункционалноста на центрите на општинско ниво што ги имавме претходно. Вреди да се напомене дека персоналот е на избирачките места и овие места се отворени и гласачите се добредојдени да ја исполнат својата обврска. Неколку фактори влијаеа на доцнењето, еден од главните беше тоа што ја немавме одлуката на материјалниот систем“, рече Хасани.

Околу половина од гласовите на ниво на Лепосавиќ членовите на српската заедница ги ставија во кутиите на главниот објект на Општината.

Таму некои избирачки места беа отворени со задоцнување од 20 минути, а надлежните од општинската изборна комисија доцнењата ги образложија со широкото територијално проширување на оваа општина.

Гласање во Зубин-Поток

Гласачкиот центар за околу 400 жители со право на глас во селата Црепуле и Цечева во општина Зубин-Потоку во неделата немаше осветлување и греење.

Во отсуство на јавен објект, избирачкото место стана контејнер. Генераторот работеше доволно за да ја задржи камерата за надзор вклучена за процесот на гласање. Обилните снежни врнежи не престанаа во неделата во Зубин-Поток.

На ниска температура комесарите на овој центар се загреваа во автомобил. Интересот на жителите од овој дел не мораше да го искористат законското право да го покажат својот став дали се согласуваат или не Измир Зеќири да си замине од функцијата градоначалник на општина Зубин Поток.

Во општина Зубин-Потоку беше планирано да се отворат 14 избирачки места, но тие беа споени во пет, поради противењето на образовните институции кои работат во српскиот паралелен систем, просторите да бидат пуштени на користење.

Само два од нив беа отворени во јавни објекти, другите три беа импровизирани во контејнери.

Во општинската зграда беше отворен најголемиот гласачки центар. Вкупно 7 избирачки места.

Српска државјанка која го искористи избирачкото право изјави дека е против разрешување на градоначалникот Измир Зеќири.

„Јас сум против смена на градоначалникот. Работеше добро. Секој да го искористи својот глас“, рече таа.

Градоначалникот на оваа општина Зеќири вети и низа други проекти.

Процесот не помина без инциденти. Полициски службеници беа присутни на секое избирачко место, но и на патиштата што водат до нив.

Претседателот на општинската изборна комисија Агим Кастрати изјави дека се чувствува сигурен во спроведувањето на овој процес.

Право на глас во оваа општина имаа 6877 граѓани.

Ова гласање за разрешување уследи по петицијата покрената во јануари од српските граѓани во овие четири општини. И бидејќи иницијативата пропадна, тогаш нов процес, од страна  покрената од петицијата може да се повтори само по една година.

Следната година, наесен, ќе има и редовни општински избори.

(Автори на текстот: Валбона Битиќи, Мајлинда Ибрахими, Ардит Кика и Ринеса Ќори)