ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Јањиќ: Бојкотирање на гласањето, неуспех на Владата на Косово и на Вучиќ

Душан Јањиќ

Душан Јањиќ од Форумот за етнички односи во Белград изјави дека бојкотот на гласачкиот процес на северот е неуспех на Владата на Косово и на политиката на српскиот претседател Александар Вучиќ.

Тој во неделата на КТВ рече дека Владата и земјите од КВИНТ треба да започнат „дијалог со сите Срби кои се политички активни и кои сакаат да разговараат“.

„Ова се случува само ако Владата на Косово направи погрешен чекор на начин на кој не требаше. Овој бојкот е неуспех на Владата на Косово во перцепцијата што ја даде за решавање на оваа криза, но е неуспех и на Српската листа и  на политиката на Вучиќ. Сега е моментот Владата на Косово и земјите од КВИНТ навистина да започнат дијалог со сите Срби кои се политички активни и кои сакаат да зборуваат“, рече Јањиќ, на прашањето дали може да има уште еден бран на насилство на север по неуспехот. да гласа.

Според Јањиќи, ризикот во моментов е да се придвижи кон безбедносен ризик, нагласувајќи дека „може да има некои инциденти бидејќи имало формални повици за бојкот на гласањето“.

Тој ја покани Владата на Косово да ги прочисти изборните листи и да подготви јасна слика „кој е државјанин на Косово“.

„Второ, да им понудиме на Србите, да не очекуваме од Српската листа или Белград, туку да им понудиме на Србите програма за интеграција. Добро, знаеме дека Здружението е првиот дел, но јас зборувам за дневна политика. За жал, можам како набљудувач да кажам дека имаше само една влада на Косово, тоа беше владата предводена од Тачи која понуди канцеларија за интеграција на Србите на север. Илбер Хиса беше координатор на оваа стратегија, но имаше краток живот како канцеларија. „Србите сега мора да ја прифатат реалноста, мора да се обратат до Владата на Косово, Советот на Европа и другите меѓународни партнери во Косово и да не гледаат само во насока на Белград“, нагласи Јањиќ.

Според него, останува на српскиот претседател Александар Вучиќ и на премиерот на Косово Албин Курти да и кажат на јавноста „зошто Листа Срби ги собра потписите на крајот на јануари и сега зошто се предаваат“.

„Но, зошто тогаш направија такво нешто и која беше улогата на Лајчак во целата оваа приказна и ова е објаснување што недостасува. Но, врз основа на моите информации, Листа Србе пресмета и дојде до заклучок дека не е добро за Листа Срби, не е добро за Вучиќ, да ги испере грешките на Курти“, нагласи Јањиќ.

Јањиќ од Форумот за етнички односи дополнително за КТВ додава дека е очекуван бојкот на гласањето и вели дека „не го нарекува овој моментум толку лош“.

„Сега е време за двете страни: Владата на Косово и Владата на Србија да ги преиспитаат своите политики, а исто така е време и групата QUINT да изврши притисок врз Владата на Косово да преземе чекори еднострани, да организира нови избори...“, рече тој.