ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Амбасада на САД: Жалиме што Србите на север не го искористија гласањето

САД-Косово

Амбасадата на Соединетите Американски Држави (САД) во Приштина го коментираше неуспехот на гласачкиот процес за разрешување или не на албанските градоначалници во четирите општини на северот по повикот на Српската листа и официјален Белград за бојкот од граѓаните.

Портпаролот на американската амбасада рече дека денешното гласање било побарано како резултат на успешните иницијативни напори на граѓаните во постојната законска рамка и потврдени од Централната изборна комисија.

Тој рече дека позицијата на САД кон Косово останува јасна и непроменета: Ја поддржуваме разновидна, инклузивна, мултиетничка демократија на Косово и слободните, фер и легитимни избори што ја поддржуваат.

„Во согласност со своите законски барања, Косово одржа гласање за отповикување на градоначалниците на 21 април во четири општини на северот на Косово. Како што амбасадорот Ховениер и другите владини претставници на САД постојано рекоа, сметаме дека е важно граѓаните на Косово да имаат можност да го остварат своето право да ги отповикаат избраните функционери во согласност со правната рамка на Косово, доколку одлучат да го сторат тоа“, рече портпарол на американската амбасада во Приштина.

Понатаму, тој потсети дека земјите од Квинт и ЕУ ја повикаа Српската листа и другите политички актери на косовските Срби на 10 април да ги преиспитаат своите позиции за повлекување од учеството во ова гласање за повлекување на претседателите.

„Жалиме што тие не направија такво нешто и затоа не ги искористија целосно демократските средства што им се достапни според косовскиот закон за да ја унапредат ефективната и претставничка демократија. Демократското учество помага да се осигура дека лидерите се репрезентативни на населението на кое им служат. Гласањето е критична слобода на демократските општества“, рече портпаролот на амбасадата.

Соединетите држави и нивните партнери внимателно го следеа процесот на гласање во четирите општини на север, потсетувајќи дека Централната изборна комисија (ЦИК) апелираше до сите граѓани со право на глас и дека тие ги ценат напорите што ги направија косовските граѓани да им овозможат на сите Косовските граѓани се пријавија во четирите општини за да учествуваат во овој демократски процес.

„Од меѓународните набљудувачки тимови разбираме дека имало исклучително слаб одѕив на гласачите. Оттука, нема одлука на гласачите за отповикување на градоначалниците. Градоначалниците на општините во земјава се избрани и остануваат на своите места, согласно правната рамка на Косово“, заклучува портпаролот на американската амбасада во Приштина во писмениот одговор за KosovaPress.