ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Гаши: Условите за укинување на мерките сега се исполнети

Бејтуш Гаши

Поранешниот министер за внатрешни работи Бејтуш Гаши изјави дека со процесот на гласање на северот се исполнети условите за отстранување на санкциите од Европската унија.

Тој во неделата рече дека Косово сега е во поволна позиција во однос на дипломатијата „откако стана јасно дека Србија повика на бојкот“.

„Дипломатски сме во поволна позиција, бидејќи се утврди дека Србија и покрај сите барања што ги имала да ја промени реалноста во тие општини, упатила покана за бојкот. Владата има силен адут за лобирање, да бара ЕУ да ги отстрани мерките откако ќе се исполнат условите за отстранување на мерките...Со овој чекор мерките се преземени и условите се исполнети“, рече Гаши, експерт за прашањата за безбедност.


Вокри: Српските граѓани не сакаат да ја вратат Српската листа на власт

Заменик министерот во Министерството за локална самоуправа, Арбр Вокри, изјави дека бојкотот на гласањето на северот не е успех на Српската листа.

Според него, од овој процес целосно пропаднал „обидот да се држи под контрола српскиот државјанин на север да се појави како единствен политички претставник“.

„Во 2021 година, кога граѓаните во Лепосавиќ можеа да изберат повеќе од една опција, Зоран Тодиќ победи со 7.400 гласови, додека сега за смена на градоначалник каде што се претпоставуваше дека ќе има српска мобилизација, не успеаја да стигнат ни 6.500 гласови. ...Српските граѓани не се заинтересирани за враќање на Српската листа на власт“, ​​изјави Вокри во неделата на КТВ.