ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Полицијата: Гласањето на северот помина мирно и без инциденти

Гласање на север

Фото: Дритон Пачарада

Во соопштението, косовската полиција соопшти дека процесот на гласање за или против смена на градоначалниците на општините на северот, во однос на безбедноста, помина без проблеми и без инциденти.

Во коминикето се наведува дека за обезбедување на безбедност и непречено одвивање на процесот на гласање, ангажирани се доволен број полицајци, главно од јавниот ред, но предвидени се и полицајци од различни профили во рамките на косовската полиција.

„Според полициското планирање, целта на овој оперативен налог за овој процес на гласање беше:
Создавање мирна и безбедна клима за сите граѓани од четирите северни општини од државата, одржување на редот, мирот и јавната безбедност во државата пред и по гласањето. Обезбедување на гласачки центри, општински совети, општински магацини, центар за броење резултати и централни магацини. Безбедно пренесување и обезбедување на целиот чувствителен материјал од сите дестинации предвидени во безбедносниот план до завршување на полициската акција. Покренување и постапување по какво било кривично дело против избирачкото право и преземање на сите процесни/кривични мерки против секој што е во спротивност со позитивните закони на државата кои регулираат/санкционираат незаконски дејствија против овој процес, во тесна координација и соработка со државниот обвинител. согласно акционите планови и прелиминарните договори врз основа на закон“, се наведува во коминикето.

Полицијата соопшти дека со планирањето и спроведувањето на овој процес на гласање раководела Централната изборна комисија (ЦИК) согласно законските овластувања, „додека косовската полиција била и продолжува да биде одговорна за одржување на јавниот ред и мир, преземајќи ги сите мерки превентивни , оперативно и истражно за создавање безбедна средина во текот на целиот процес на гласање и по него, како и помага во барањата на ЦИК“

Државното обвинителство соопшти дека процесот во четири општини поминал без ниту еден предмет за кривично дело против човековите права.

„Денеска од седум часот наутро во полициските станици од четирите општини се ангажирани државните обвинители кои будно го надгледуваат текот на гласачкиот процес, кои беа во состојба на подготвеност да реагираат во секој случај кога постои попречување на процесот на гласање. Истите во текот на денот континуирано ги посетуваа гласачките центри во четирите општини за одблиску да го видат напредокот на гласачкиот процес“, се наведува во соопштението.

Во соопштението се вели дека ќе продолжи да го надгледува процесот на броење гласови до крајот на процесот.