ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Османи: Србија се вмеша во изборите на север, Косово ги исполни условите на ЕУ

Претседателката Вјоса Османи

Претседателката Вјоса Османи

Претседателката на Косово, Вјоса Османи, изјави дека Косово им даде можност на граѓаните од северните општини да ги сменат актуелните градоначалници и да изберат нови градоначалници.

Таа преку објава на Фејсбук напиша дека граѓаните во голема мера не ја искористиле оваа можност.

Според неа, за жал, тоа главно се случило поради притисокот од Белград, егзекутиран од Српската листа и нелегалните криминални структури.

Тој додаде дека Србија уште еднаш извршила незаконско мешање во изборниот процес на друга земја, а Вучиќ го прекршил зборот што им го дал на меѓународните партнери.

„Меѓутоа, Косово уште еднаш покажа внимателност, организираност и целосно почитување на законите и уставот, нудејќи им на сите заедници, без разлика, можност сами да изберат кого сакаат да ги претставуваат. Им благодарам на Централната изборна комисија, на нашите безбедносни институции, како и на нашите партнери за нивната работа, посветеност и соработка. Со организацијата на денешниот процес Косово ги исполни сите услови што ги бара ЕУ. Неправедните мерки кон Косово мора веднаш да се отстранат“, напиша таа.