ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Демократија на дело: Мала излезност, пропуштена шанса за граѓаните

Избори на север

Демократијата на акција соопшти дека слабиот одѕив во гласачкиот процес на северот е пропуштена можност за граѓаните од четирите општини да го отворат патот за избори за нови градоначалници.

Во реакцијата до медиумите оваа организација соопшти дека некои избирачки места не ги исполнуваат стандардите на процесот на гласање, бидејќи според неа имало „несоодветен избор на објекти кои ја играле улогата на гласачки центри“.

ДнВ рече дека тоа резултирало и со собирање на неколку избирачки места на еден простор, поставување на избирачки места на високи катови во општинските згради и импровизација на канцелариите.

„Според Демократија во акција, техничките услови во некои Гласачки центри, поточно избирачки места, не ги исполнуваат стандардите на процесот на гласање. Вреди да се спомене и несоодветниот избор на објекти кои играле улога на Гласачки центри, проследено со акумулација на неколку избирачки места во еден простор, поставување на гласачки кабини на горните катови на општинските згради, импровизација на канцеларии или тесни простории како избирачки места како што се И  немањето греење или осветлување на избирачките места организирани во контејнери“, се вели во реакцијата.

Демократијата во акција додаде дека процесот поминал без проблеми и без инциденти.