ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Фирмата што го доби тендерот за чизмите во ФСК се сомнева дека е на црната листа на Турција

Министерството за безбедносни сили на Косово го довери снабдувањето со чизми за своите војници на компанија чиј кредибилитет се сомнева дека е оспорен во земјата од каде што потекнува.

Тендерот од околу 1.5 милиони евра за набавка на војнички чизми за потребите на КБС е доделен на конзорциумот на компании „Ранвеј ШПК“ и 
„Genç Taahhut Gijim Tekstil“.

Врз основа на документите доставени до КОХА, турскиот партнер на победничкиот конзорциум е на црната листа во Турција околу 2 месеци. Тоа го докажува и веб-страницата на турските институции во која се нагласува дека за оваа компанија има забрана која стапи во сила во јануари годинава и ќе важи до јануари 2025 година.

Во точка 3 од документот пишува дека администрацијата што го презела тендерот е од МВР и од Генералната дирекција во Одделот за безбедносна поддршка.

Тендерот за КБС беше потпишан пред неколку недели. Во Министерството за одбрана за TIME велат дека од конзорциумот ги побарале документите што ги бара законот за процесот на набавка, без да прецизираат дали имаат потврда или не дека на компанијата и е забрането да учествува на тендери.

„Во текот на развојот на постапките за набавка, ние како АД постапуваме според ЗПП каде меѓу другото, пред објавување на одлуката на АД, секогаш се бараат. Документите кои сведочат за исполнување на условите за подобност се следните: Потврда од Даночна управа, заверка од Основен суд, овие барања кои се ставени во тендерската датотека, поточно подобноста на економските оператори - услови за подобност. Ние како АД постапивме согласно важечката законска регулатива и во континуитет ги почитувавме одлуките на Телото за оцена на набавки“, се вели во одговорот.

Но, во членот 65 од Законот за јавни набавки, недозволиви фирми за учество на тендери се сметаат не само оние кои се осудени на суд, туку и санкционираните од управните органи.

„Економскиот оператор нема право да учествува во активност за набавка или да учествува во извршување на договор за јавна набавка, доколку таков економски оператор, некој од неговите вработени, раководители, раководители или директори е затекнат од надлежен суд, управна агенција. или организација за спроведување на стандардите за професионално однесување, дека непрофесионално се однесувала“, се наведува во член 65 од Законот за јавни набавки.

Никаде во сегашниот закон не пишува дека судот или агенцијата за санкции мора да бидат во рамките на Косово. Законот за набавки на Косово е изготвен врз основа на старата директива на Европската унија за јавни набавки.

КОХА испрати прашања и на мејлот на турската компанија и на мејлот на косовската компанија со која е во конзорциум, но ниту еден од нив веќе неколку дена не добил одговор.