ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Во незагреани контејнери се одвиваше гласањето за разрешување на Зеќир

Без инциденти и со слаб интерес на граѓаните, гласачкиот процес се одвиваше и во општина Зубин-Потоку. Во еден избирачки центар каде имаше обилни снежни врнежи немаше елементарни услови.

Овој избирачки центар за околу 400 жители со право на глас во селата Црепуле и Цечева во Зубин-Поток немаше осветлување и греење.

Генераторот работеше само на тоа да ја држи вклучена надзорната камера за процесот на гласање.

И на ниски температури комесарите на овој центар се загреваа во автомобил.

Во општина Зубин-Потоку беше планирано да се отворат 14 избирачки места, но тие беа споени во пет.

Само два од нив беа отворени во јавни објекти, другите три беа импровизирани преку контејнери.

Втората граѓанка која го искористи правото на глас во најголемиот избирачки центар во општинскиот објект рече дека е против разрешување на градоначалникот Измир Зеќири.

„Јас сум против смена на градоначалникот. Да, добро функционираше. Секој да го искористи својот глас“, рече гласач.

Градоначалникот на оваа општина вети низа проекти доколку конечниот резултат од референдумот биде во негова корист.

„Од почетокот сум многу фокусиран дека со граѓанинот значи да се биде отворен за агендата за интерес на развојот, да се каже граѓаните, да имаме заеднички идеи, за да може граѓанинот да види дека нивните барања ќе се реализираат со тие капацитети и можности што ги имаме“, изјави Измир Зеќири, претседател на Зубин-Потоку.

Овој процес не помина без инциденти. Присуство на припадници на полицијата беше во секој избирачки центар, како и на патиштата кои водат до нив.

Дури и претседателот на општинската изборна комисија Агим Кастрати изјави дека вработените се чувствуваат сигурни во спроведувањето на овој процес.

„Сепак, јас лично се чувствувам многу безбедно. Немам проблем со прашањето за безбедноста, особено сега кога сме во општинскиот објект каде што е присутна и полиција. Но, верувам дека и на другите избирачки места и на другите избирачки места нема евентуален проблем во однос на прашањето за безбедноста“, изјави Кастрати.

Право на глас во оваа општина имаа 6 граѓани, но до 877 часот своето право го искористија помалку од 15 граѓани.