KOHA.net

Зборува министерот за надворешни работи

Грција нема да го поддржи членството на Косово во Советот на Европа

Јоргос Герапетритис

Грција ќе се воздржи за време на гласањето на 16 мај во Советот на министри на Парламентарното собрание на Советот на Европа и нема да го поддржи барањето Косово да се приклучи на ова тело, изјави во саботата грчкиот министер за надворешни работи Јоргос Герапетритис.

„Како што правевме во слични случаи во минатото, Грција ќе се воздржи од гласање, со други зборови, нема да го поддржи барањето на Косово за членство во Советот на Европа“, рече Герапетритис, пренесува „Каналиена“.

Тој додаде дека „некои од суштинските прашања се уште не се решени, пред се формирањето на Здружението“.

„Затоа, нашата основна политика не е променета. Грција се придржува до принципиелна надворешна политика. Не го менуваме мислењето додека не се променат фактите за кои се носат одлуките. Го охрабруваме дијалогот меѓу Приштина и Белград, сакаме мирни решенија за споровите“, додаде шефот на дипломатијата.

Парламентарното собрание на Советот на Европа пред неколку дена ја одобри препораката Косово да биде покането да стане членка на Советот на Европа. За оваа одлука гласаа 131 пратеник, против 29, воздржани 11 пратеници.