KOHA.net

заменик директор на полицијата

Шведска: Јанковиќ е испратен во притвор поради „нарушување на уставниот поредок на Србија“

Дејан Јанковиќ на церемонијата на 23-годишнината од формирањето на косовската полиција. По премиерот Албин Курти и претседателката Вјоса Османи

Дејан Јанковиќ на церемонијата на 23-годишнината од формирањето на косовската полиција. По премиерот Албин Курти и претседателката Вјоса Османи

Фото: Дритон Пачарада

Министерот за внатрешни работи Џелал Свечла изјави дека заменик-директорот на косовската полиција Дејан Јанковиќ е испратен во Србија во 48 часовен притвор за сторено кривично дело „нарушување на уставниот поредок“.

Ова го соопшти на прес-конференција заедно со премиерот Албин Курти.

„Според информациите што ги добив од косовската полиција, приведени се 10 припадници на полицијата, 5 се ослободени синоќа и 4 денеска. Заменик директорот Дејан Јанковиќ и понатаму е уапсен. Вчера е испратен во Рашка, ова е метод што може да се повтори од страна на српските власти...Според информациите што ги имам, е испратен во притвор од 48 часа, под обвинение за „нарушување на уставниот поредок“. Обвинение кое самиот претседател Александар Вучиќ го спомена во своето обраќање при посетата на единицата „Кобра““, рече Свечла. „Фактот дека заменик генералниот директор на косовската полиција е уапсен и префрлен во Рашка треба да биде аларм за сите. Тоа не е само сериозна злоупотреба од страна на Србија, туку Вучиќ, со апсењето и задржувањето на Јанковиќ, има за цел да испрати јасна порака за заплашување до косовските Срби кои се интегрирале или сакале да се интегрираат во косовската полиција“.

Свечла рече дека врз основа на информации има и други уапсени граѓани. Тој повика на итно ослободување на сите.

Тој ја повика и меѓународната заедница да ја казни оваа постапка на Србија. Свечла рече дека според информациите, приведени се вкупно 1498 граѓани, кои биле малтретирани и испрашувани за нивното минато, за нивните врски со Ослободителната војска на Косово, дали имаат членови на семејството во ОВК. Тој рече дека граѓаните со часови останале без храна, лекови и лекови.

„Случувањата вчера не се само прашање на слобода на движење и прекршување на договорите, бидејќи тие се случуваат континуирано. Тие се кршење на човековите права и претставуваат голема закана за безбедноста и стабилноста на регионот. Забраната врз основа на национално етничко потекло претставува голема закана за безбедноста и стабилноста во регионот“, рече Свечла.