ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Семејно насилство

Хаџиу: Кривичниот законик ќе се ревидира

Албулена Хаџиу

Министерката за правда Албулена Хаџиу побара поголема посветеност на институциите во спречувањето на насилството врз жените. 

На седницата на Владата, Хаџиу рече дека министерството ќе се заложи за дополнителни мерки. 

„Кога нема соодветни институционални постапувања, насилниците се претвораат во убијци. Иако презедовме мерки, се чини дека мора да продолжиме со посветеност. За да ја добиеме оваа битка и да имаме правда за секој случај потребна ни е сериозна работа. Ако сите институции не се решени да се борат со овие појави, го знаеме одговорот, ризикуваме да продолжиме да ги броиме жртвите“, рече таа. 

Хаџиу нагласи дека ќе се ревидира Кривичниот законик и одредбите за поседување оружје без дозвола. 

„Уште еднаш ќе го разгледаме Кривичниот законик за сите случаи на семејно насилство. Работиме на промената во однос на поседувањето оружје без дозвола, бидејќи поради ниската казна мораме да ги преиспитаме овие одредби за обвинителите да не ги занемарат овие случаи“.