ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Полиција: Секогаш преземавме дејствија од наша надлежност за случаи на семејно насилство

полицијата

ФОТО: Илустрација

Косовската полиција соопшти дека во последната година има намалување на случаите на семејно насилство. Полицијата соопшти дека во минатата година се регистрирани 2460 случаи на семејно насилство или за 10.77 отсто помалку од претходната година. 

Но, рече дека случаите на почетокот на годината почнале да остануваат загрижувачки. 

Во рок од пет дена на Косово беа убиени две жени, а осомничени се нивните сопрузи.
Полицијата за убиството во Феризај на 12 април и за денешното во Пеќ соопшти дека ги презела сите конкретни дејствија. 

„Секогаш кога се зборува и известува за семејното насилство, се разбира, на ум се навестуваат многу предизвици, со кои се соочуваат многу семејства денес, не само во Косово, туку и насекаде во светот, бидејќи семејното насилство ги уништува животите на луѓето, бидејќи има два Последните случаи на тешко убиство во Феризај на 12.04.2024 година и случајот што се случи денеска на 16.04.2024 година во Пеќ. Во двата случаи, косовската полиција презеде конкретни дејствија со приведување на осомничените и испратени до надлежните органи на правдата. Правните дејствија кои спаѓаат во надлежност на косовската полиција секогаш биле преземени, вклучително и соработка и координација со релевантните институции како што се центрите за социјална работа, бранителите на жртвите и правосудните органи. Во сите случаи осомничените се лишени од слобода, а предметите се постапуваа по насоки на органите на правдата, исто како што се случи и со приведувањето на двајца осомничени кои се осомничени дека ги извршиле убиствата во Феризај и Пеќ“, соопштија од полицијата.