ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Канцеларијата на ЕУ за убиството на пеќјанката: Косово да преземе итна акција

Шефот на Канцеларијата на Европската Унија во Приштина, Томас Шунјог

Шефот на Канцеларијата на Европската Унија во Приштина, Томас Шунјог

Канцеларијата на Европската Унија во Приштина реагираше на убиството на жената од Пеќ во вторникот, од страна на нејзиниот сопруг. 

Шефот на оваа канцеларија, Томас Шунјог, изјави дека Косово мора да преземе итни активности за заштита на жртвите на насилство. 

Преку објава на платформата Х, Сзуњогу изјави дека меѓу мерките што треба да се преземат се брзи истраги, навремени судења и ефективни казни. 

„Денес се разбудивме со шокантната вест за уште едно фемицид. Косово мора да преземе итни и решителни активности за да обезбеди: превенција и заштита на жените жртви на насилство, брзи истраги, навремено судење на случаите и ефективно казнување“, напиша тој.