ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Убивање жени

Хаџиу: Државата со неактивност ги претвора насилниците во убијци

Албулена Хаџиу

Фото: Дритон Пачарада

Министерката за правда Албулена Хаџиу изјави дека со неажурност и негрижа на правосудните институции, самата држава ги претвора силувачите во убијци.

На прес-конференцијата во вторникот, по состанокот на безбедносните и правосудните институции поради зголемениот број убиства на жени на Косово, Хаџиу ги повика правосудните институции приоритетно да ги третираат случаите на семејно насилство.

„Институциите на правдата треба да дејствуваат во рамките на овластувањата и механизмите со кои располагаат, не занемарувајќи ниту еден случај на семејно насилство. Кога имаме случаи на невнимание, непостапување, самата држава го претвора насилникот во убиец“, рече таа на конференцијата.

На средба на која присуствуваа министерот за внатрешни работи Џељаљ Свечла, директорот на полицијата Газменд Хоџа и претставници на правосудниот и обвинителскиот систем, Хаџиу најави дека се побарани итни активности за повеќе прашања.

„Итно е да се потпише договорот за електронско следење на прекршителите, да се направи правилна безбедносна проценка за секој случај на семејно насилство, да се заострат казните за поседување оружје без дозвола и да се анализира како се обезбедува ова оружје, КПК. треба итно да ја отвори позицијата за бранителите на жртвите, да се реши секој пропуст во издавањето на редовни постапки за прекршителите, да издаде обврзувачки насоки од главниот обвинител до сите обвинители, кога има сомневања за семејно насилство, да нема решенија за издавање на редовни процедури, за унапредување на казнената политика, никој не е максимално казнет за „семејно насилство“, како и формирање институција која се занимава со рехабилитација на лица со проблеми со дрога“, рече министерот за правда.

Хаџиу предупреди дека „фемицидот“ ќе го направат посебно кривично дело.

Семејното насилство и фемицидот, како што вели Хаџиу, се внатрешниот непријател со голема опасност за Косово.

„Алармантно е, но и загрижувачко што многу поединци во нашето општество гледаат на насилството како вообичаено средство за надминување на проблемите, кои често завршуваат со фатално, со убивање жени. Со целосно уверување велам дека оваа појава е наш внатрешен непријател со голема опасност. Овие варварски однесувања, овие монструозни дела предизвикуваат не само животи на жртвите, туку и нивните семејства и општеството во целина“, изјави министерот.

Од 1999 година, Хаџиу изјави дека 99 жени биле убиени од нивните сопрузи.

„Отворени се 99 нови гробници како убиства кои бегаат од семејно насилство. Во полиција месечно се регистрираат над 200 пријави од машко насилство врз жените“, рече Хаџиу, кој додаде дека за сторителите треба да се изречат максимални казни.

Друг проблем што го идентификува Хаџиу е јазикот на омраза што се користи на социјалните мрежи, што министерот остро го осуди, притоа велејќи дека таквиот јазик треба да се следи.

Во вторникот во Пеќ е убиена жена, а осомничен е нејзиниот сопруг. Случајот се случи пет дена откако во Центарот за социјална работа во Урошевац беше убиена жена од нејзиниот поранешен сопруг.