KOHA.net

Арбери

Специјалното обвинителство таргетира три нови случаи

Специјално обвинителство

Специјалното обвинителство таргетираше три нови случаи со 30 лица инволвирани во различни кривични дела.

Како што соопштија од Специјалното обвинителство, во првиот случај инволвирани се седум лица, од кои четворица се во притвор, а тројца се во домашен притвор за сторено кривично дело „пристап до компјутерски системи“, „измама“, „перење пари“ и „поседување , контрола или неовластено поседување оружје“. Во овој случај се одземени 257 илјади евра, седум автомобили, девет телефони, компјутери и компјутерска опрема, долг пиштол и пиштол.

Во вториот случај се инволвирани 19 лица, од кои три се во притвор за „неовластено увоз, извоз, снабдување, транспорт, производство, размена, посредување или продавање оружје или распрскувачки материи“ и „држење, контрола или неовластено држење оружје“ , од член 366 став 1 од КПРК. Во овој случај се одземени 35 парчиња оружје, четири автомобили, 650 евра, два телефони и патрони од различен калибар.

Додека во третиот случај четири лица се инволвирани за „злоупотреба на службената положба или овластување“ и „укажување помош“ за ова кривично дело. 

Таргетирањето на случаите на корупција од висок профил и организиран криминал од страна на косовските институции беше направено како дел од напорите да се презентираат конкретни резултати во областа на владеењето на правото. Целните случаи морале да бидат поврзани со злоупотреба на големи суми пари од страна на јавни функционери, а по завршувањето на случајот да се конфискува незаконски стекнатиот имот. Таргетирањето на случаите значеше дека тие случаи ќе имаат поголем надзор од локални и меѓународни официјални лица, додека нивната истрага и гонење треба да бидат приоритет.