ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Пензионерите со колективна тужба против Министерството за финансии

Здружението на пензионери упати критики до институциите дека не им ги признаваат правата на пензии од придонеси за лицата кои биле насилно отпуштени од работа во 90-тите. За ова и за незголемување на пензиите дефинирани со Законот за пензиски шеми, претставници на Здружението соопштија дека е поведена колективна тужба против Министерството за финансии.

Здружението на пензионери на Косово покрена колективна тужба против Министерството за финансии поради неисполнување на некои нивни барања.

Тужбата е поднесена за неспроведување на одлуките на Уставниот суд со кои се признава правото на пензионерите да имаат придонеси за пензија за времето кога српскиот режим насилно ги отстрани од работа во 89-та година. 90.

И претседателот на Здружението на пензионери, Њази Гаши, рече дека е вклучено и непокачувањето на пензиите со образложение дека Законот за пензиска шема појаснува дека пензиите мора да се зголемуваат секоја година според порастот на инфлацијата.

„Станува збор за тужба за неправдите што им се правеа на пензионерите од 2016 година. Уставниот суд донесе одлука за 15-годишниот услов кој не е праведен и не е законски заснован и на пензионерите им вети дека им е дадена можност да оние кои имаат право да ги обештетат со пари. Одлуката ја донесе Уставниот суд и не ја спроведоа“, рече Гаши.

Покрај ова прашање, Законот за пензиски шеми појаснува дека усогласувањето на пензиите со трошоците на живот се врши еднаш годишно, со што се зголемува износот на пензијата што мора да се исплати за ист процент врз основа на индексот на трошоците на животот на претходната година, но, според пензионерите, ниту ова законско право не е исполнето.

Бислим Адеми, кој работеше 40 години во Џехерорен е Кишница, вели дека со сегашните пензии не можат да издржат. 

„Сакавме да поднесеме жалба за годините што сме биле без работа, да ни платат затоа што насилно сме си заминале, но рекоа дека организацијата ја поднела жалбата (тужбата лани) колективно, дека тоа било правено 25 или 26 години и згора на тоа, никогаш ништо не беше вратено и ништо не знаев. Остануваме со мала пензија, а не ни е доволна сега кога сме стари, мора да купиме лекови, мора да одиме на лекар и општински обврски, но главното е што не можеме да издржиме со ова. пензија имаме“, рече Адам. „Тие ветија, ќе ја зголемат пензијата, но не знаеме што ќе се прави.

Во однос на загриженоста на пензионерите, Министерството за финансии не одговори на прашањата на КОША.

Во јули минатата година, Собранието на Косово го изгласа Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за пензиски шеми финансиран од државата, со кој на илјадници граѓани им се дава право на пензија од придонеси.