ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Воени злосторства

Османи: Никогаш нема да застанеме во потрага по правдата

Вјоса Османи

Претседателката на Косово, Вјоса Османи, рече дека државните институции никогаш нема да престанат да бараат правда за воените злосторства, потсетувајќи на масакрите во Стуеница и во Лаштица.

Пред 25 години, во една од српските офанзиви, во Студеница, Истог, беа истребени и масакрирани 6 постари лица и четири малолетни девојчиња од семејствата Липај и Зеќирај. 

Истиот ден, 13 април 1999 година, 13 Албанци беа застрелани и запалени во Лаштица, Гњилане. Меѓу жртвите има и двегодишно дете.

Варварството на криминалниот режим немаше возраст, затоа правдата е неопходна и никогаш нема да застанеме во потрагата по неа“, се вели во комеморацијата објавена на Фејсбук страницата на Претседателството. „Правдата за нив е наша непоколеблива определба.