ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Красниќи: Косово не се осмелува да се врати во земја во која жените се претвораат во бројност

Центар за социјална работа - Феризај

Поглед од местото на настанот

Фото: Агим Адеми

Претседателот на Демократската партија на Косово, Мемли Красниќи, осудувајќи го убиството на жената во Феризај во петокот, рече дека Косово не се осмелува да стане земја во која постојано се убиваат жени и каде што нема максимална казна.

21-годишна жена е убиена пред Центарот за социјална работа во Урошевац. Како што потврдија надлежните, осомничената е нејзин поранешен партнер. Двајцата се запознале во QPS, во времето кога жената го пратила детето да се сретне со таткото.

Од пукањето е повреден малолетниот брат на жртвата. Полицијата го уапсила 36-годишниот осомничен. 

„Се викаше Ерона! Таа имаше 21 година и имаше син. Нејзиниот живот, сè уште не започнат добро, денеска стави крај на нејзиниот поранешен сопруг. Трагедија која предизвикува многу болка и која не се сумира со зборови. За жал, криминал кој доаѓа и се повторува месец по месец кај нас. Покрај зборовите и повиците, денес се важни делата. Не само оние на органите на правдата, туку на сите државни механизми - политички и административни. Косово не се осмелува да се претвори во земја во која постојано се убиваат жени и каде што нема максимална казна. Косово не се осмелува да се врати во земја во која жените се претвораат во бројки. Нејзиното име беше Ерона. Таа имаше 21 година. Најдлабоко сочувство до семејството!“ Красниќи напиша на Фејсбук во петокот вечерта.