ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Мехмети: Косово се уште нема база на податоци за дијаспората

Гувернерот на ЦБК, Фехми Мехмети

Поранешниот гувернер на Централната банка на Косово, Фехми Мехмети, за „Економија онлајн“ вели дека дознаките во Косово треба повеќе да се ориентираат кон инвестиции, бидејќи во голема мера одат за потрошувачка.

Мехмети, кој го води Истражувачкиот институт за економија и финансии (ИХЕФ), вели дека имаат подготвена база на податоци што би овозможила идентификација на целата дијаспора. Во него се вели дека ќе обезбеди поцелосни информации за нивните активности во земјите каде што работат.

„Демитните и понатаму се многу важен извор на финансирање за економијата на Косово. Ако ги земеме последните три години како референца, имаме пораст од година во година. Во 2021 година имавме околу 1 милијарди евра, потоа во 15 година беа околу 2022 милијарди и годинава бележиме над 1 милијарди евра дознаки кои се дојдени на Косово и има пораст од 22 отсто. Затоа, во голема мера потенцирам дека тоа е исклучително важен извор на финансирање за економијата на Косово“, вели Мехмети.

Мехмети нагласува дека дознаките главно влијаат на ликвидноста на банкарскиот сектор. Тој главно вели дека тоа се забележува во текот на летната сезона кога дијаспората во голема мера доаѓа на Косово.

„Главно дознаките се ориентирани кон потрошувачката, потрошувачката е една од оние категории што во голема мера влијае на економскиот раст во државата, а според анализата што ја направивме може да се види дека дознаките во голема мера влијаат и на ликвидноста на банкарскиот сектор. тоа е особено забележливо во периодот кога дијаспората е во Косово во летната сезона. Она на што треба да се работи е дека овие пари што доаѓаат и се ориентирани кон потрошувачка треба да се работи во насока на тоа што е ориентирана кон инвестиции. Не велам дека потрошувачката е една од главните категории кои денес го финансираат економскиот раст во државата, но во секој случај, добро е да се работи повеќе во насока овие дознаки кои доаѓаат во оваа форма да бидат повеќе ориентирани кон инвестиции каде што ние навистина треба“, вели Мехмети.

Покрај ориентацијата на дознаките, екс-гувернерот на Централната банка на Грција бара и подобра ориентација на странските директни инвестиции. Во голема мера, вели Мехмети, одат во недвижен имот, а останатите во финансиски услуги.

„Косово се уште нема база на податоци за дијаспората. Ние како Институт работиме, имаме подготвен проект за создавање база на податоци за косовската дијаспора каде што би можело да се идентификува целата дијаспора, каде се наоѓаат и кои се нивните најуспешни бизниси и тоа во голема мера ќе ни даде поцелосни информации за нивните активности кои ги имаат во земјите каде што работат и работат“, рече Мехмети. „Кога зборуваме за странски директни инвестиции, тие продолжуваат да растат. Во 2022 година биле приближно 756 милиони и извесно е дека и годинава ќе има пораст. Проблемот е во структурата на странските директни инвестиции. Ако ја погледнеме структурата на странските директни инвестиции, некаде околу 64 отсто од нив одат на недвижен имот, остатокот од најголем дел е во финансиските услуги, така што овде имаме проблем со структурата на странските директни инвестиции. Ако ги погледнеме двете главни категории на економијата во земјава, една од нив е градежништвото, кое расте и продолжува да има позитивно влијание врз економскиот раст во државата, но потребни се инвестиции во сектори кои сметаме дека можат да бидат промотори. на економскиот развој на земјата, кои даваат додадена вредност на економијата на земјата“, нагласи тој.