ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Шведска: Околу 400 српски екстремисти се обучуваат на граница, по наредба на Вучиќ може да извршат агресивни напади

Министерот за внатрешни работи, Џелал Свечла

Министер за внатрешни работи, Џелал Свечла / Фото: КОХА

Министерот за внатрешни работи Џељаљ Свечла изјави дека околу 400 српски екстремисти се обучуваат околу границата со Косово. Според него, потребна е само наредба од српскиот претседател Александар Вучиќ за да извршат агресивни напади. 

Свечла додаде дека се подготвуваат да спречат какво било српско сценарио, но и да се соочат со него. 

„Околу 400 српски екстремисти се обучуваат во областите околу границата со Косово и со наредба на Вучиќ можат да бидат активирани во агресивни напади“, изјави Свечла за „Њуз24“. 

Свечла зборуваше и за прашањето за динарот, за што рече дека Косово има за цел да биде демократска земја во која владее редот и правото.

„Ние сме независна и суверена држава, а мора да бидеме и нормална, независна и суверена држава. Ние не тежнееме кон ништо друго освен да бидеме демократска земја, каде што владее редот и законот. И дали е одлуката за динарот, или претходните одлуки за регистарски таблички, за струја, тоа се повеќе од нормални одлуки на земја која претендира да биде дел од ЕУ и НАТО“, рече тој.
Свечла зборуваше и за односите на премиерот Албин Курти со меѓународните, каде што рече дека меѓу нив нема раздор.