KOHA.net

Арбери

Опозицијата на црвената линија на ВВ ја отфрла можноста за коалицирање

Опозициските лидери во Косово

Опозициските лидери во Косово

Опозициските партии поставија „црвени линии“ за Движењето Ветевендосје. Никој од парламентарната опозиција не сака да соработува со партијата на Албин Курти за идната влада, објави во неделата ЕО.

Пратениците на ПДК, ЛДК и ААК рекоа дека преферираат да се оди на единствени избори, а изразија поддршка и за опозицискиот блок.

Пратеникот на Демократската партија на Косово, Рашик Калај, изјави дека оваа партија претпочита да оди сама на избори. Тој вели дека приоритет е земјата што поскоро да оди на избори поради лошото владеење.

„Знаете дека претседателот на партијата господинот Красниќи и сите структури на партијата, вклучително и пратениците и членовите на Претседателството, постојано повикуваат на избори. За нас е приоритет што поскоро да одиме на избори поради лошото раководство на актуелната власт и имаме за цел да победиме на изборите со кандидатот што сега го официјализиравме за премиер и со определбите на целата држава. Демократска партија.добро е што наскоро се одржат изборите затоа што имаме целосна деградација во животот на граѓаните. Што се однесува до коалициите, Демократската партија на Косово ќе излезе сама и ќе има за цел да ја преземе Владата“, вели Ќалај.

Алијансата за иднината на Косово, исто така, го изрази своето противење за коалиција со Ветевендосје. Пратеникот на ААК, Тиме Кадриај, рече дека предложиле да се формира опозициски блок и оти се заинтересирани да коалицираат со опозициските партии.

„Нема да правиме предизборна коалиција. Направивме неколку предизборни коалиции со оние што сметавме дека треба да се направат. Направивме со Социјалдемократската иницијатива, направивме со група интелектуалци „Европа 2030“, направивме со конзервативна партија, отворени сме и за партиите кои сега се во опозиција, нема да има црвени линии. ", таа рече.

Додека од Демократската лига на Косово, покрај соработката со владејачката партија, претпочитаат сами да му се обраќаат на гласачкото тело. Пратеничката на ЛДК, Резарта Красниќи, рече дека оваа партија ќе биде победник на републичките избори, како што се случи на локалните избори. Оптимистички се изразува дека следен премиер ќе биде Лумир Абдиџику.

„Се уште не сме разговарале за коалиции затоа што ЛДК ќе излезе прва како што излезе на локалните избори и ништо не сме разговарале затоа што први ќе излеземе и исто така ќе излеземе од причина што знаете дека 6 месеци по Владата која победи со 51 отсто, бевме прва партија на локалните избори. Подготвени сме за избори, ја подготвивме и програмата на ЛДК. Претходно нешто што партијата на власт не беше подготвена ниту сега кога е во влада. Ни требаа две години да подготвиме програма која има 100 проекти во служба на граѓаните на Република Косово, се надевам дека ЛДК ќе биде прва, па следен премиер ќе биде Лумир Абдиџику“, рече Красниќи. /ЕО