ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Ѓиновци: Опозицијата да се моли Курти да не поднесе оставка затоа што исчезнува демократијата

Панелистот во „Конфронт“ на КТВ, Ррон Ѓиновци, рече дека опозициските партии во земјава не сакаат предвремени избори како што прогласуваат. 

Според Ѓиновци, опозицијата треба да се моли премиерот Албин Курти да не поднесе оставка, бидејќи според него убедливо би победил на предвремените избори. Во овој случај тој оцени дека демократијата ќе исчезне во земјава. 

„Опозицијата не бара (предвремени избори), опозицијата погледнете што прави, цел свет знае дека опозицијата повторно бара избори по денот на изборите. Знаете кога опозицијата е сериозна? Кога премиерот ќе им каже распуштање на Собранието, велат да си поднесат оставки. Косовската опозиција не сака да оди на избори, особено со успесите последниве денови. Нема каде да се оди на избори бидејќи на Косово исчезнува демократијата. Курти сака да оди на избори во јули или август, кога е тука дијаспората. Може да ги испрати на избори само со оставка. Опозицијата да се моли Курти да нема најѓаволски план“, рече Ѓиновци. 


Спахиу предлага закон со кој може да се исклучат судиите

Панелистот во „Конфронт“ на КТВ, Неџмедин Спахиу, рече дека Косово пред да влезе во Советот на Европа ќе мора да го донесе законот што дозволува разрешување на судии.

На дебатата за патот на Косово кон Советот на Европа, Спахиу рече дека овој закон ќе биде силен механизам за судиите да покажат точност. 

„Она што Косово треба да го направи во пресрет на членството во Советот на Европа е да донесе закон за разрешување на сите оние судии чии случаи Советот на Европа ги попречува од нивната работа. Само најмалата работа, бидејќи тие првенствено се платени од буџетот на Косово. Дали во граѓански или во кривични предмети, државниот буџет е секогаш оштетен. Овој закон би ги натерал судиите да бидат поточни, да почнат да учат, да не избираат предмети врз основа на корупција. Ова би бил исклучително силен механизам“, рече тој. 

Аналитичарот Неџмедин Спахиу
Аналитичарот Неџмедин Спахиу

Сопи за КиЕ: Победа на Владата, судовите да се разбудат

Панелистот во емисијата „Конфронт“ на КТВ, Агим Сопи, изгласувањето на извештајот за членството на Косово во Советот на Европа го нарече победа на Владата на Курти.

Тој рече дека премиерот Албин Курти успеал „да одигра софистицирана игра против Србија“, велејќи дека официјален Белград го покажа своето вистинско лице со северот.

Победа на Владата на Курти...Албин Курти одигра игра  софистициран што ја вовлече Србија во мали камуфлирани јами за да го покаже вистинското лице на Србија. Од бриселскиот договор видовме тензична ситуација, игра со северот и да не се спроведува бриселскиот договор“, изјави тој.

Сопи го повика судскиот систем во Косово да се „разбуди од дремката“ со постапувањето по случаите.

Агим Сопи, Влада Курти