KOHA.net

Арбери

Свечла и тројцата пратеници на ВВ се декларираат како невини за солзавецот

Солзавец

Судењето на министерот Свечла и тројца владини заменици/Фото: Заклетва на правдата

Министерот за внатрешни работи Џелал Свечла и тројцата пратеници на Движењето Ветевендосје, Салих Зиба, Дрита Милаку и Фиторе Пацоли се обвинети за кривично дело „попречување на службено лице во вршење на службената должност“.

Во судскиот процес што се одржува во вторник, судијата Сабит Садикај рече дека кривичното дело се тврди дека е сторено на 21 март 2017 година, додека застареноста е достигната до 21 март 2024 година, пишува „Заклетва на правдата“.

Против нив продолжува судскиот процес за сторено кривично дело „употреба на оружје или опасно орудие“, а тие се изјаснија за невини за ова дело.

Изјавата за вина министерот и пратениците ја дадоа откако обвинението се сметаше за прочитано.

„Се прогласувам за невин, постапив во согласност со заклетвата што ја дадов како пратеник на Косово, дека работам за интересот на мојата земја“, рече Пацоли.

Откако соопштија дека не ја прифаќаат вината, Свечла, Жиба, Милаку и Пацоли биле известени дека во законскиот рок можат да поднесат барање за отфрлање на обвинението и оспорување на доказите.

Министерката Свечла и тројцата пратеници на владејачката партија се обвинети дека на 21 март 2018 година околу 12:10 до 15:40 часот запалиле неколку солзавци кои ги фрлиле во салата на Собранието на Косово. се одржуваше пленарна седница.

Поради ова сите пратеници беа принудени да ја напуштат собраниската сала.