ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Курти негира дека ги уништува односите со меѓународните

Албин Курти

Косовскиот премиер Албин Курти изјави дека не се точни обвинувањата дека ги уништува односите со меѓународните сојузници.

Овие изјави тој ги даде за време на свеченото отворање на новиот објект на Одделението за изработка на документи, кое работи во рамките на Агенцијата за матични книги.

„Не е точно“, одговори Курти на прашањето дали се точни обвинувањата на опозицијата дека ги нарушил односите меѓу Косово и меѓународните сојузници.

Што се однесува до прашањето за динарот, Соединетите Американски Држави, но и Европската Унија, единствени ја критикуваат Владата на Курти, барајќи да се одложи одлуката на ЦБК.

Американскиот амбасадор во Косово Џеф Ховениер изјави дека прашањето на динарот се одразило на односите меѓу двете земји.

За регулативата на ЦБК, дискусии се одржаа и во Брисел./ЕО