ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

ААК бара динарот да не биде „трн во око“ кон евроинтеграциите

аак

Алијансата за иднината на Косово оцени дека Владата создава прашања кои се штетни за граѓаните, како што е прашањето за динарот, додека од Движењето Ветевендосје велат дека во Брисел гувернерот на Централната банка на Косово ги појаснил капацитетите за граѓаните во тој дел од северот..

ВВ ги спомена девизните олеснувања што ги дава Централната банка, а од ААК побараа поголема грижа, оваа тема да не стане „трн во око“ во патувањето кон евроинтеграциите.

Шефот на пратениците на Алијансата за иднината на Косово, Бесник Тахири, изјави дека прашањето за динарот воопшто не требало да се разговара во Брисел, бидејќи Косово работи со евро валута од 2002 година. Според него, Владата креира теми кои го кочат напредокот на Косово.

„Прашањето за динарот е внатрешна одлука на Косово. Еврото е валута веќе 22 години и не треба да се дискутира во Брисел или на кое било друго место. Проблемот е што оваа влада без никаква потреба отвора некои теми, кои потоа се претвораат во теми кои го попречуваат напредокот на Косово и особено го попречуваат Косово во неговиот пат во обликувањето и зајакнувањето на меѓународниот субјективитет. Ова се случи, па за динарот не треба никаде да се разговара, туку треба да се разговара со нашите партнери во Косово за да се најде решение. Исклучително е важно ова да не стане јаболко на расправија во нашиот пат кон нашите европски интеграции“, рече Тахири.

Пратеникот на Движењето Ветевендосје, Дритон Хисени, рече дека ЦБК на граѓаните во тој дел им понудила многу олеснувања во однос на банкарските услуги.

„Мислам дека тоа беше разјаснето со посетата што претставниците на Централната банка на Косово ја направија во Брисел. Гувернерот на Централната банка го даде соопштението во врска со сите појаснувања за кои требаше да се разговара со сите заинтересирани страни во Брисел во врска со поволностите што Централната банка на Косово им ги понуди на сите граѓани во северниот дел на Косово со цел тие да не имаат тешкотии во пристапот до банкарските услуги“, рече Хисени. /ЕО