ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Украинскиот амбасадор во Албанија: Признавањето на Косово, прашање на време

Украинскиот амбасадор во Албанија, Влодимир Шкуров изјави дека признавањето на независноста на Косово од Украина е едноставно „прашање на време“.

Шкуров во интервју за телевизијата „Њуз24“ рече дека Киев е познат по помошта што Косово ја дава за нивната земја и на дневен ред е признавањето на Косово.

Сепак, амбасадорот рече дека главниот фокус на Украина останува „излегувањето од огнот на војната“ со Русија, додека додаде дека признавањето на Косово има политички карактер и дека мора да се земат предвид и некои елементи „кои можеби не се гледаат во општа смисла." ".

Украинскиот дипломат нагласи дека „ништо не е невозможно“ и дека, според него, признавањето на Косово е „прашање на време“.

„Знаеме за помошта на Косово и ја цениме. Секако, ова прашање е на дневен ред, како што напомена Украина, денес размислуваме како да излеземе од огнот на војната и прашањето за Косово има повеќе политички карактер, каде мора да се земат предвид некои елементи кои можеби не изгледа во согласност со општото. Нема ништо невозможно, моментално е прашање на време“, рече тој.

Неодамна претседателката на Косово, Вјоса Османи, изјави дека Косово ја разбира несекојдневната ситуација со која се соочува украинскиот народ, бидејќи изјави дека признавањето ќе дојде со победата на Украина.