KOHA.net

Арбери

Красниќи бара од Лајчак да има помош во укинувањето на санкциите против Косово

Претседателот на Демократската партија на Косово, Мемли Красниќи, побара од емисарот на Европската унија за дијалог, Мирослав Лајчак, да има помош во укинувањето на санкциите против Косово.

Косово е санкционирано од ЕУ од јуни минатата година по тензиите на северот.

Красниќи се состана со Лајчак на маргините на Дипломатскиот форум во Анталија во саботата.

„На маргините на Дипломатскиот форум во Анталија се сретнав и со специјалниот пратеник на ЕУ за дијалогот меѓу Косово и Србија, Мирослав Лајчак. Заедно разговаравме за политичките случувања во Косово. На пратеникот Лајчак му ја изразив мојата загриженост за казнените мерки на ЕУ против Косово и побарав од него да има помош при нивното отстранување. Евроатлантската ориентација на нашите граѓани и држава е неотповиклива и неповратна“, напиша Красниќи на Фејсбук.