KOHA.net

Арбери

За два месеци 116 барања за пасоши

116 граѓани се обратиле до Агенцијата за граѓанска регистрација (АРЦ) за да добијат пасош во овие два месеци, а интерес за вадење биометриски пасош пројавиле и српски државјани, информираше главниот извршен директор на АРЦ за Економија онлајн, Блерим Чамај. .

Чамај изјави дека во периодот по либерализацијата на визите имало над 1 граѓани од северните општини кои аплицирале да добијат пасош.

Чамај негираше дека има недостиг на материјал, но дека одвреме-навреме се појавувале проблеми. За ова ја обвинувам промената на локацијата.

„Побарувањата се зголемуваат сега ситуацијата само почна да се стабилизира од крајот на февруари, во јануари има околу 71 илјада граѓани кои аплицирале за пасоши, а во февруари околу 45 илјади граѓани се опремени за пасоши“, рече Чамај.

Промената на локацијата предизвика одредени потешкотии за АРЦ.

„Имаме доволно материјал, производната линија е таква што дневно произведува по 2 илјади пасоши, чекаме од март да го смениме производниот месец и да го зголемиме капацитетот. Немаме никакви потешкотии, два дена имавме неколку проблеми со системот бидејќи ги префрливме од објектот „Гермија“ и се преселивме во „Рилинџа“ и кога ќе се сменат претставуваат проблеми, но сепак производството сега е стабилизирано. “, рече Чамај.

Покрај интересот за добивање пасоши во другите општини, голем интерес покажаа и граѓаните на северот од земјава. Според Чамај, на 7 Срби им е издаден пасош на Република Косово.

„Голем интерес да се опремат со пасоши на Република Косово само во месеците јануари и февруари покажаа и граѓаните од северните општини, во четири северни општини се пријавиле околу 1 граѓани. Вкупно, само во четири северни општини со биометриски пасоши се опремени околу 400 граѓани“, рече Чамај.