KOHA.net

Арбери

Телеком бара деблокирање на сметките и разрешување на извршителот

Косовскиот телеком побара итно деблокирање на сметките, еден ден откако тие беа блокирани со одлуката на Стопанскиот суд за долгот од 5.7 милиони кон ЗМобиле.

Телеком соопшти дека ќе продолжи да ги презема сите правни дејствија против обидите „за грабеж на јавните пари“.

„Телеком и Косово ш.а. побара итно деблокирање на сметките и ќе продолжи да ги презема сите правни дејствија, кои се признати од законодавството на земјата, со цел навреме да се запре овој незаконски обид за грабеж на јавни пари, кој се заканува да го уништи постигнати резултати во овие три години, како што се инвестициите во модернизација на мобилната мрежа и фиксната мрежа, успешните деловни договори, кои го уништуваат монополот на телекомуникацискиот пазар, кој најмногу го контролираа сомнителни бизниси и пари на интереси од земјите кои ја загрозуваат безбедноста на нашата земја“, се наведува во коминикето на Телеком, додека побара и разрешување на извршителот Ирфан Кирчагу.

Како одговор, наведувајќи ги аргументите, компанијата ја нарече одлуката на Комерцијалот, со која Извршната наредба е оставена во сила, како шокантна и произволна, бидејќи, според Телеком, оваа одлука го отворила патот за другата извршна власт да „продолжи синџирот на незаконски дејствија за проневера на народни пари“.

А тоа, според Телеком, се прави со цел да им се овозможи на сопствениците на Дардафон да ја оспорат конкуренцијата на пазарот во соработка со партнери од непријателски земји.

„Ова, за наше убедување, се прави со цел да им се овозможи на сопствениците на Дардафон нет ДОО преку други бизниси да ја оспорат конкуренцијата на пазарот во соработка со партнери од непријателски земји кои не ја признаваат Република Косово. Неодамнешните договори меѓу овие бизниси јасно го покажуваат обидот за монополизирање на пазарот на фиксни, интернет и телевизиски содржини во Косово. Според нас, со ова не се загрозуваат само правата на граѓаните, туку и безбедноста на државата“, се наведува во неговото коминике.

Одлуката на Стопанскиот суд го обврзува Телеком да плати 5.7 милиони евра на Дардафон, а тоа по повеќе од 40 милиони што претходно и ги плати на истата компанија.