KOHA.net

Арбери

Нема кворум, Собранието не ја гласа резолуцијата за здравствената и осигурителната состојба

Парламентот на Косово

Фото: Архива

Во отсуство на кворум, Собранието на Косово не ја изгласа резолуцијата за состојбата со здравственото и здравственото осигурување.

Шефот на косовското Собрание, Глаук Коњуфца, изјави дека гласањето за оваа резолуција ќе се одржи во друга прилика, бидејќи во четвртокот бројот на присутни пратеници во салата беше недоволен.

Претходно шефот на пратеничката група на Алијансата за иднината на Косово (ААК), Бесник Тахири изјави дека опозицијата не ја кочи работата во здравството, туку Владата пропаѓа.

Тој рече дека неусвојувањето на Законот за здравствено осигурување е црна дамка на оваа власт.

„Пратеничката група на Алијансата за иднината на Косово денеска свика вонредна седница на вонредна тема. Сепак, тенденцијата за минимизирање на јавната политика е грижа на секој граѓанин и на секој политички субјект. Поглавјата на кои се однесува нашето барање се однесуваат на аспектот на правната инфраструктура на здравството, предизвиците поврзани со човечките ресурси и финансирањето на здравствениот сектор“, рече Тахири.

Во петок (1 март) во 11:00 часот ќе заседава Претседателството на Собранието. Ќе се расправа за недовршените точки од претходните пленарни седници./ksp