ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Харадинај: Оваа влада на Косово му дава опасна насока

Претседателот на Алијансата за иднината на Косово (ААК), Рамуш Харадинај, изјави дека ја споделил својата загриженост со граѓаните „за опасната насока што оваа влада и ја дава на земјата“.

Во соопштението на ААК во средата се вели дека Харадинај се сретнал со граѓани во повеќе градови каде, според него, Владата на Курти го отуѓува Косово од своите сојузници.

„Во текот на разговорот ја споделивме нашата загриженост за ситуацијата создадена во земјата и опасниот правец што ѝ го дава оваа влада, оддалечувајќи не од нашите безбедносни сојузници и оттргнувајќи од нашата витална цел, членството во НАТО“, се наведува во соопштението на велат од опозициската партија..

Поранешниот премиер Харадинај нагласи дека неговата партија се гледа како алтернатива „за косовска членка на НАТО“.

„Граѓаните од ден на ден ја гледаат Алијансата и опозициската група околу неа како алтернатива за стабилно, развиено Косово кое е дел од НАТО. Денеска имав задоволство да останам во Штиме. Во Молополц, на приемот што ни го приреди Метуш Јусуфај, се сретнав со соборци и пријатели, меѓу кои и професорот Метуш Незири. Во Речак, во собата на семејството Билали, наидовме на топло гостопримство од Малиќ и Мухамет Билали и многу пријатели и соборци“, продолжува.

ААК и Нисма потпишаа договор за предизборна коалиција.