KOHA.net

Арбери

Курти денеска на самитот во Лондон

Во понеделник ќе започне Инвестицискиот самит во Западен Балкан 2024 година, кој ќе се одржи во седиштето на ЕБОР во Лондон.

На овој настан ќе учествуваат лидерите на шест влади од регионот, меѓу кои и премиерот на Косово, Албин Курти

Целта на Самитот е да се истакнат можностите за инвестирање и бизнис во регионот на Западен Балкан и да се промовираат регионални и прекугранични проекти.

Ова е шести самит на ЕБОР од ваков вид.

Воведниот Самит за Западен Балкан се одржа пред 10 години, во февруари 2014 година, и за прв пат ги собра сите премиери од регионот.

Западен Балкан е приоритетен регион за ЕБОР. Денес, ЕБОР останува еден од најголемите институционални инвеститори во земјите од регионот, со повеќе од 18 милијарди евра инвестирани до денес.

Традиционалниот белег на Самитот - интерактивната премиерска сесија - ќе ги види регионалните лидери и претседателот на ЕБОР пред публиката со нивната севкупна визија за регионот, клучните регионални проекти и можностите за инвестирање на регионално ниво и во секоја од земјите на регионот, вклучувајќи ги Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија

На седницата ќе има опширни прашања и одговори со странски инвеститори.

Бидејќи зелената транзиција е главен приоритет на Банката во регионот, ќе има посебен панел за Зелената енергија во Западен Балкан, кој ќе ги собере клучните креатори на политики (се очекува на министерско ниво) и инвеститорите на дискусија за максимизирање на приватниот капитал . мобилизација за да се забрза декарбонизацијата на регионот.