ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

САД ги ценат достигнувањата на КБС во втората фаза од транзицијата

ФСК

Алтон Буланд, главен директор за европски и НАТО политики во канцеларијата на американскиот секретар за одбрана, ги оцени достигнувањата на Косовските безбедносни сили во втората фаза од сеопфатниот план за транзиција, во билатералните консултации за одбрана на САД и Косово (БДЦ). што го имаа на 22 и 23 февруари во Приштина. Присутен беше министерот за одбрана Ејуп Македончи.

Целта на BDC, според соопштението на Министерството за одбрана, требаше да разговараат за билатералните приоритети [САД - Косово] за безбедносна соработка и поддршка за спроведувањето на 10-годишниот транзициски план на КБС за трансформација на КБС во професионална, мултиетничка, интероперабилна територијална одбранбена сила за НАТО, што е предмет на граѓанска контрола за целиот народ на Косово.

„Лидерите споделија информации за проекти кои имаат за цел да помогнат во подобрувањето на способностите и интероперабилноста на КБС, идните воени ангажмани, Програмата за државно партнерство со Националната гарда на Ајова и членството во меѓународните организации“, се вели во соопштението.

Буланд се заблагодари на КБС за придонесот во обезбедувањето обука за деминирање на украинските војници.

„Буланд му честиташе на Косово за постигнувањата што КБС ги постигна во втората фаза од сеопфатниот транзициски план и му се заблагодари на македонскиот министер за придонесот на КБС за Украина, вклучително и обезбедувањето обука и експертиза за деминирање. Лидерите ја потврдија важноста од почитување на највисоките стандарди на демократските вредности, владеењето на правото и човековите права во сите аспекти за билатералните одбранбени односи“, се продолжува во соопштението.

Буланд заедно со уште неколку воени лица го посетија КФОР и американскиот контингент за да им се заблагодарат за улогата што ја играат во помагањето на стабилноста на Западен Балкан.