KOHA.net

Арбери

Доктор Кека објаснува во каква состојба е примено 4-годишното дете во ККУК

Алије Кека, педијатар на Педијатрија на ККУК, изјави дека 4-годишното девојче кое почина пред неколку дена е испратено на лекување во тешка здравствена состојба.

Таа во четвртокот во „Конфронт“ на КТВ рече дека малолетникот не реагирал на никаков начин, освен зениците на светлината, додавајќи дека знаците покажуваат дека нема повреди на мозокот.

„Детето беше во несвест, не реагираше на малтретирањето што му го правевме, ниту на комуникацијата. Зениците на окото реагирале на светлина, што покажува дека нема повреда на мозокот. Го ставивме на механичка вентилација и првиот чекор беше брз преглед. Тој беше во тешка состојба. Хипотензија, забрзано чукање на срцето и ледено студено. Ова го нарекуваме токсичен пријател, кога откажуваат сите органи, вклучително и срцето“, рече Кека.

Според неа, кожата на 4-годишното дете била покриена со хематоми.