ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Македонија: Вучиќ го одолговлекува дијалогот за да го чека крајот на војната во Украина

„Оценувам дека војната во Украина, односно руската инвазија во Украина, на некој начин влијаеше и на дестабилизација на регионот на Западен Балкан и поттикнување на одредени елементи во државните структури на Србија, но и други елементи кои се наоѓаат во регионот да развие активности за стабилност и да ја поткопа интеграцијата на регионот во Европската Унија и НАТО. Ова отворено се манифестираше на 24 септември минатата година, кога група вооружени и униформирани паравојски поддржани од безбедносните структури на Република Србија се обидоа да заземат земја, делумно да упаднат дел од територијата на нашата земја.

Министерот за одбрана Ејуп Македончи во четвртокот изјави дека српскиот претседател Александар Вучиќ го занемарува завршувањето на дијалогот Косово-Србија, бидејќи го чека исходот од војната во Украина.

Тој рече дека Вучиќ го чека резултатот од војната на Русија против Украина за да ја процени ситуацијата, која би била поволна за државата Србија.

„Ние цениме дека претседателот Вучиќ, актуелната политика во Србија го занемарува прашањето за завршување на дијалогот, договорот за да го чекаат резултатот од војната во Украина, резултатот да заземат страна, која сметаат дека е добра за нив. “, рече тој.декларира Македонија, на Балканскиот самит не зборувал за дезинформации.

Тој рече дека глобалното безбедносно опкружување е променето, откако руската инвазија на Украина се манифестира со инцидентите и борбите што се случуваат на Блискиот исток, но и со зголемувањето на тензиите на Западен Балкан, вклучително и на северот на Косово.

„Оценувам дека војната во Украина, односно руската инвазија во Украина, на некој начин влијаеше и на дестабилизација на регионот на Западен Балкан и поттикнување на одредени елементи во државните структури на Србија, но и други елементи кои се наоѓаат во регионот да развие активности на стабилност и да ја поткопа интеграцијата на регионот во Европската Унија и НАТО. Ова отворено се манифестираше на 24 септември минатата година, кога група вооружени и униформирани паравојски поддржани од безбедносните структури на Република Србија извршија обид за грабеж на земја, делумна инвазија на дел од територијата на нашата земја.

Тој рече дека групите од терористичкиот напад на 24 септември во Бањска користеле длабоко оружје во државните фабрики на Република Србија и дека биле обучени од воени инструктори.

„Ова е направено и со влијанието што го има руската тајна служба во српското општество, но и во институциите на Република Србија... Имаме докази дека овие групи, врз основа на фактите кои се пронајдени, користеле длабоки оружјето во државните фабрики на Република Србија го тренирале воени инструктори и се сомневаме дека во овој период откако постои рускиот хуманитарен центар во Ниш, можеби биле обучувани и подготвени од овој центар“, рече тој.

Македонија нагласи дека постои сеопфатен транзициски план кој предвидува создавање на одбранбени капацитети, кој е во изградба од 2019 година и ќе кулминира во третата фаза, која ќе започне од 2025 до 2028 година. кога ќе бидат поддржани од други неопходни воени елементи.

Македонија нагласи и дека се работи на изградба на национален тренинг центар за сајбер безбедност, кој свечено ќе биде отворен на 26 март. Тој додаде дека Министерството за одбрана и КБС имаат механизми за справување со дезинформациите.

„Во овој аспект, Министерството за одбрана и безбедносните сили на Косово имаат свои механизми за справување со тоа, сè започнува со анализа што се прави во нашиот систем, поточно во нашите процеси на одлучување, првата фаза е секогаш анализа што значи од таа анализа да се извлечат заклучоци, и да се издвојат претпоставките од фактите, но и да се одвои делот на дезинформации, што е метод кој неодамна беше истакнат“, изјави Маќедонци.

На овој самит, меѓу другото, се разговараше за дезинформациите, војната во Украина, вештачката интелигенција (АИ), медиумите и влијанието на Кина на Блискиот Исток.