KOHA.net

Арбери

Македонија: Вучиќ го одолговлекува дијалогот за да го чека крајот на војната во Украина

Министерот за одбрана Ејуп Македончи изјави дека српскиот претседател Александар Вучиќ го занемарува завршувањето на процесот на дијалог Косово-Србија. Според него, тој го чека исходот од војната во Украина за да ја процени ситуацијата која би била поволна за државата Србија.

„Ние цениме дека претседателот Вучиќ, актуелната политика во Србија го занемарува прашањето за завршување на дијалогот, договорот за да се чека исходот од војната во Украина, исходот да застане на страната што сметаат дека е добра за нив. “, изјави тој. Македонија, на Балканскиот самит за дезинформации.

Според него, целокупното глобално безбедносно опкружување е променето по руската инвазија на Украина и тоа се манифестира и со инцидентите и борбите што се случуваат на Блискиот Исток, но и со зголемувањето на тензиите на Западен Балкан, вклучително и северно од Косово.

„Ценам дека војната во Украина, односно руската инвазија на Украина во некоја форма влијаеше и врз дестабилизацијата на регионот на Западен Балкан и поттикнувањето на одредени елементи во државните структури на Србија, но и други елементи кои се наоѓаат во регионот да развие активности за стабилност и да ја поткопа интеграцијата на регионот во Европската Унија и НАТО. Ова отворено се манифестираше на 24 септември минатата година кога група вооружени и униформирани паравојски поддржани од безбедносните структури на Република Србија се обидоа да заземат земја, делумна инвазија на дел од територијата на нашата земја. извештаи.

Според него, тоа не е случајно направено. Тој рече дека групите од терористичкиот напад на 24 септември во Бањска користеле длабоко оружје во државните фабрики на Република Србија и дека биле обучени од воени инструктори.

„Ова е направено и со влијанието што го има руската тајна служба во српското општество, но и во институциите на Република Србија... Имаме докази дека овие групи, врз основа на фактите кои се пронајдени, користеле длабоко вооружување во државните фабрики на Република Србија биле обучувани од воени инструктори и се сомневаме дека во овој период откако постои рускиот хуманитарен центар во Ниш можеби биле обучувани и подготвени од овој центар“, рече тој.

Македонија истакна дека постои сеопфатен транзициски план кој предвидува создавање на одбранбен капацитет на земјата, кој се гради од 2019 година, што ќе кулминира во третата фаза која ќе започне од 2025 до 2028 година, каде што Косовските безбедносни сили ќе бидат поддржани со други неопходни воени елементи.

Од Македонија истакнаа и дека се работи на изградба на национален тренинг центар за сајбер безбедност, кој ќе биде свечено отворен на 26 март.

Тој рече дека Министерството за одбрана и Косовските безбедносни сили имаат свои механизми за справување со дезинформациите.

„Во овој аспект, Министерството за одбрана и безбедносните сили на Косово имаат свои механизми за справување со тоа, сè започнува со анализа што се прави во нашиот систем, поточно во нашите процеси на одлучување, првата фаза е секогаш анализа што подразбира од таа анализа ги извлекуваме заклучоците, а ги издвојуваме претпоставките од фактите, но го издвојуваме и делот на дезинформации, што е метод кој неодамна беше истакнат“, изјави Маќедонци.

На овој самит, меѓу другото, се разговараше за дезинформациите, војната во Украина, вештачката интелигенција (АИ), медиумите и влијанието на Кина на Блискиот Исток.