ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Стано го потврди повикот за состанок за динарот на 27 февруари: Однесувањето на Бислим е неприфатливо

Портпаролот на ЕУ за надворешна политика и безбедност, Петер Стано, во четвртокот потврди дека е испратено писмо до Косово и Србија во кое се повикуваат да дојдат во Брисел за да разговараат за решението за надминување на проблемите чии, според ЕУ, беа предизвикани од еднострани и некоординирани одлуки на Косово.

Оваа средба е свикана за 27 февруари. Сепак, Стано рече дека писмото на емисарот Мирослав Лајчак не одредува кој треба да дојде на состанокот, бидејќи за тоа се остава да одлучат самите партии.

На овој начин Стано одговори на критиките и обвинувањата што вицепремиерот на Косово Бесник Бислими ги упати кон Лајчак, обвинувајќи го за кршење на принципите што тој самиот ги поставил, според кои ниту една тема во дијалогот не може да биде одлучуваше за дневниот ред без претходен договор на двете страни.

Стано рече дека поканата на Лајчак била испратена како резултат на средбите што високиот претставник, Жозеп Борел ги имал со премиерот на Косово, Албин Курти и претседателот на Србија, Александар Вучиќ, на кои се разговарало за одлуката на Централната банка на Косово кон употребата на еврото како единствена валута.

„Високиот претставник Борел имаше средби со претседателот Вучиќ и премиерот Курти во Минхен минатата недела на кои се разговараше за ова прашање. Како продолжение на овие средби, специјалниот пратеник Лајчак ги покани двете страни да дојдат во Брисел на 27 февруари. Вообичаено не ја коментираме преписката со нашите партнери, но во поканата од специјалниот пратеник Лајчак не беше прецизирано кој треба да го претставува Косово, а кој Србија, бидејќи за тоа се оставаше да одлучат партиите“, рече Стано. „Се надеваме дека господинот Бислими ќе ги цени напорите во земјата за неосновано обвинување на претставниците на ЕУ. Ваквото однесување е неприфатливо“, рече тој.

Овој портпарол на ЕУ уште еднаш повтори дека она што ЕУ го нарекува „неконструктивно однесување од страна на косовските власти“ ќе го отстрани Косово од неговата европска перспектива. Стано рече дека овој став го повториле ЕУ и нејзините земји-членки, но и други меѓународни партнери во неколку случаи.