KOHA.net

Арбери

Османи: Мора да се решат прашањата кои создаваат нејаснотии во нацрт-статутот на Здружението

Претседателката на Косово, Вјоса Османи изјави дека има прашања кои создаваат нејаснотии во нацрт-статутот на Заедницата на општините со српско мнозинство. Таа рече дека се надева дека истото ќе биде отстрането пред нацртот да биде испратен на толкување до Уставниот суд. Шефот на државата рече дека коментарите ги подготвила писмено и дека ги испратила до сите актери вклучени во подготовката на овој нацрт.

Ова го изјави Османи по доделувањето на наградата „Храброст-Васфије“ на д-р Шукри Герџалиу.

Таа за медиумите изјави дека барањето на меѓународните емисари е да не се објавуваат коментарите во врска со овој предлог-статут.

„Доколку нацртот биде обработен во Уставниот суд, тогаш како претседател на државата ќе ги доставам коментарите. Работев на анализа на овој документ. Писмените коментари што ги подготвив ги имаат сите релевантни актери кои биле вклучени во подготовката на овој нацрт, вклучително и Европската Унија и Соединетите Американски Држави. Има прашања кои дефинитивно треба да се разјаснат, бидејќи создаваат нејаснотии, па затоа можат да предизвикаат проблеми во пракса. Со надеж дека ќе можат да бидат елиминирани и во оваа фаза, односно пред нацртот да оди во Уставен суд. Но, ако не, убеден сум дека Судот ќе ги разјасни врз основа на сопствените толкувања дадени на судот во 2015 година, од кои многу сега се водечки принципи за секое здружување“, изјави Османи.

Понатаму, шефицата на државата не даде детали за нејзините коментари, но додаде дека е неправедно што истото не е споделено со опозициските партии.

„Бидејќи барањето на меѓународните емисари е да не ги објавуваат коментарите, без да го објават нацртот што го презентираа, јас ќе го почитувам ова барање. Иако мислам дека од почетокот беше неправедно и целосно неразумно што овој нацрт не беше споделен со лидерите на опозицијата. Како политичка партија, тие ги претставуваат граѓаните на Република Косово, па како претседател инсистирав од првиот ден овој нацрт да биде споделен со нив и многу се надевам дека наскоро оние кои се автори на овој документ ќе го дадат своето одобрување за едно такво“, додаде таа во вторникот.

Османи нагласи дека голем дел од принципите од 2015 година ги нема во евро-американскиот нацрт статут.

„Во 2015 година имаше документ за принципи, кој беше договорен меѓу Косово и Србија во Брисел. Многу од тие принципи од 2015 година Уставниот суд ги прогласи за неуставни. И такви принципи, многу од нив сега ги нема во сегашниот нацрт. Има две-три работи кои создаваат нејаснотии и секако дека мора да се решат, или пред нацртот да оди во Уставниот суд или од Уставниот суд. Но, дефинитивно треба конечно да се допрецизираат за да не се дозволи да стапат на сила такви какви што се, бидејќи можат да создаваат проблеми во пракса“, заклучи претседателката Вјоса Османи. /КСП