KOHA.net

Арбери

Тахири: Владата на Курти воопшто не се занимава со Здружението затоа што тоа го направи кауза

Поранешниот главен преговарач на Косово во разговорите со Србија, Едита Тахири, изјави дека не го прочитала нацрт-статутот за формирање на Заедница на општини со српско мнозинство, објавен од германската организација ФЕС, Фондацијата Фридрих Еберт. , бидејќи според неа, главниот проблем во моментов е поврзан со Владата.

Според неа, Владата на Курти, бидејќи го направи Здружението кауза, „сега воопшто не се занимава со ова прашање“, пренесе A2CNN.

„Не сум го видел. Со овој процес се занимавав во времето на Брисел кога бев преговарач. Имаме политички проблем на Косово кој е поврзан со Владата на Косово, која бидејќи оваа тема ја направи кауза, се спротивстави, му вети на електоратот дека нема да го прифати и сега воопшто не се занимава со тоа. . Дебатата сега е препуштена на гласовите и оние кои немаат мандат. Мандатот на Здружението како меѓународна обврска е на Владата. Сите чекаме да зборува“, рече Тахири.

Исто така, Тахири рече дека Владата во моментов „игра“ во одбрана и како што рече, во преговорите кога си во дефанзива, губиш.

„Воопшто не ја слушавме Владата да се занимава со француско-германскиот план на кој му недостига взаемно признавање бидејќи е заробена од оваа тема на Здружението. Тој не може да го истурка овој план напред. Взаемното признавање е конечниот договор што се очекува“, нагласи таа.

Нацртот на германската организација, Фондацијата Фридрих Еберт, составен од 7 поглавја и 18 члена, предвидува начинот на основање, организациската структура, односите со централните власти, законската регулатива, буџетот, како и други аспекти од работењето на оваа асоцијација, вклучувајќи ги и симболите.

Предлагачите на нацртот велат дека Асоцијацијата ќе биде во согласност со Уставот на Косово и со Бриселскиот договор. Се очекува здружението да има свои официјални симболи, меѓу кои и грб и знаме. 10-те општини со српско мнозинство можат да бидат дел од оваа Асоцијација и ќе имаат целосни права во областа на локалниот економски развој, во областа на образованието, урбаното и руралното планирање.

Здружението има право да има сопствен буџет, ќе врши и други дополнителни овластувања, ќе ги има Собранието, претседателот, потпретседателот, советот и управниот одбор. Членот 16 предвидува дека Владата на Косово преку правен акт на Асоцијацијата ќе и додели статус на правно лице. Што се однесува до финансирањето, според предметниот документ, тука е вклучена и Србија. / A2CNN