KOHA.net

Арбери

Курти за Здружението: Зошто планот на Ахтисари не им е доволен на Србите

Косовскиот премиер Албин Курти изјави дека не разбира зошто договорот на Ахтисари не е доволен, кога со него се заштитуваат многу права на српското малцинство на Косово. Ова го изразува тој во интервју за германскиот весник „Дер стандард“, на прашањето за формирањето на Заедницата на општини со српско мнозинство.

Курти рече дека Уставот на Косово не дозволува формирање здруженија врз основа на етнички критериуми, бидејќи во првиот став од планот на Ахтисари се наведува дека Косово треба да биде мултиетничко општество.

„Значи, може да се бара обединување по планините Ругова или планините Шари, но тоа не треба да се заснова на национален идентитет. Се прашувам зошто договорот на Ахтисари не може да биде доволен – тој ги штити малцинските права за Србите. Кога станува збор за српската асоцијација на општини, сакам да се осврнам и на Босна и Херцеговина. На 26 април 1991 година, 14 тамошни општини со српско мнозинство се приклучија и основаа здружение; на 9 јануари 1992 година прогласија независност и на 28 февруари 1992 година го одобрија Уставот“, рече Курти.

Тој понатаму нагласи дека му рекол и на српскиот претседател Александар Вучиќ дека не го сака Здружението бидејќи ако го сака тоа не може често да му кажува дека не ја познава државата Косово.

„Не можете да послужите макијато без шолја кафе. Но, малцинските права се многу важен дел од целосната нормализација на односите со Србија. Значи, кога ќе дојдеме до таа точка, Србија може да даде предлог како тоа да се реши. На ист начин ќе можеме да даваме предлози за прашања кои ги сметаме за важни за малцинствата во Србија“, рече понатаму Курти.

Зборувајќи за Здружението, Курти го спомена француско-германскиот план со кој вели дека влегол во нова фаза.

„Во овој план има став за правата на оние кои не припаѓаат на мнозинството. Можете да го вклучите во овој став. Дури и во рамките на разговорите за целосна нормализација, можеме да зборуваме за ова“, рече Курти.

Косовскиот премиер беше прашан и за изјавата на Вучиќ, кој го нарече „терористички ѓубриња“, за кој рече дека Западот не го третира исто како и српскиот претседател.

„Генерално, не се чувствувам како да ме третираат исто. Западот некако се плаши од дестабилизирачкиот потенцијал на Србија - а од друга страна, постои наивност да се мисли дека Србија наскоро би можела повторно да биде принудена да се врати на Запад“.

Во однос на прашањето за Дечанскиот манастир, Курти рече дека 24-те хектари му биле дадени на овој манастир за време на геноцидниот режим на Слободан Милошевиќ.

Тој истакна дека ова е чувствителна тема и треба целосно да се разгледа и да се разговара со сите инволвирани.

„Би сакал да се сретнам со одговорните во Дечанскиот манастир - но досега не се согласија да разговараат со мене“, рече Курти.