KOHA.net

Арбери

Ховениер: Крајната цел е взаемно признавање меѓу Косово и Србија, но тоа во моментов не е можно

Американскиот амбасадор во Косово, Џеф Ховениер, изјави дека е можно да се постигне договор меѓу Косово и Србија. Тој вели дека крајната цел е меѓусебното признавање, но оценува дека тоа во моментов не е можно.

„За жал, тоа во моментов не е можно, но денешните предизвици можат да се надминат. Ако го гледате овој договор, оваа работа како привремен чекор кон тоа... тогаш има реални можности“, му рече Ховениер на новинарот Тим ​​Џуда, кој известува за Балканот за „Економист“ и е автор на неколку книги за Косово и регионот. .

Јуда во опширната статија објавена под наслов „Дали војната во Косово некогаш ќе заврши? има интервјуирано повеќе личности, меѓу кои и политичари, како и активисти.

Јуда покажа дека иако Ховение се изрази пооптимист за договорот, емисарот на ЕУ за дијалогот Косово-Србија, Мирослав Лајчак, не покажа такво мислење.

„Тензиите никогаш не биле повисоки во последните 20 години; недовербата никогаш не била подлабока“, рече Лајчак.