KOHA.net

Арбери

Курти во Виена: „Перспективата во ЕУ“ не е доволна, потребен е забрзан процес

Косовскиот премиер Албин Курти во четвртокот изјави дека на Западен Балкан му е потребен забрзан процес за влез во Европската унија.

Курти зборуваше на Самитот на социјалдемократите за Западен Балкан што се одржува во Виена, Австрија.

Шефот на извршната власт на Косово и честиташе на ЕУ што на Самитот во Тирана ја потврди посветеноста на членството на Западен Балкан.

Потребен ни е забрзан процес за членство во ЕУ, „перспективата во ЕУ“ не е доволна. Тешко е да се мобилизираат луѓе ако нема јасни рокови до членство“, рече тој.

Курти истакна дека треба да има повеќе амбиции за членство во ЕУ.

„Сега е време да се забрза процесот на проширување, со повеќе иницијативи и инвестиции во регионот од корист на луѓето“, додаде Курти.

Премиерот на Косово во австриската престолнина е придружуван од градоначалникот на Гњилане, некогашен сопартиец на Движењето Ветевендосје, Албан Хисени.