ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Активистите велат дека институциите имаат тенденција да го задушат феминистичкиот отпор

Фемицид, протест, феминизам

Бјешке Гури, активист од граѓанското општество, рече дека институциите во Косово изразуваат тенденција да го згаснат феминистичкиот отпор во земјата. Коментирајќи го 48-часовниот притвор на двете активистки Нери Феризи и Анита Мјеку, по протестот во четвртокот против убиствата на жени, Гури рече дека „неприфатливо е активистите да се држат во притвор додека насилникот е на слобода“.

„Станаа поради отпорот што вчера беше направен против сите неправди и сите видови насилство со кои жените секојдневно се соочуваат кај нас. Оваа тенденција на Обвинителството и институционалните врски ја гледаме како причина и тенденција за гаснење на феминистичкиот отпор на Косово“, рече Гури во емисијата „60 минути“ на КТВ.

Гури рече дека има голем институционален неуспех во справувањето со случаите на насилство врз жените. Самоубиството на осомничената за убиството на трудницата пред два дена пред Клиниката за гинекологија, таа го оцени како голем пропуст на државата. Гури рече дека С.Х морал да биде уапсен од самиот почеток кога неговата сопруга го изнесе првиот случај на насилство на суд, во август годинава.

„Континуирано се соочуваме со неуспех на секоја институционална алка. Жените се во војна затоа што секојдневно се борат со овој систем“, рече таа, додавајќи дека жените сè уште се соочуваат со стигматизација и дека врз нив се врши притисок „да ги трпат своите сопрузи и да не го растураат семејството“.

Гури ја критикуваше и реакцијата на премиерот Албин Курти по убиството што се случи во средата. Тој рече дека реченицата на Курти за социјалната реакција која „кратко трае“ со „еден или два протести следниот ден и: збогум после следното убиство“, „е израз кој има тенденција да ја згасне важноста и отпорот на протестите и обид да се минимизира улогата на граѓанското општество“.

Феминистичките активистки денеска протестираа пред Државното обвинителство со повици за ослободување на двете активистки. Во протестот, еден од организаторите ги покани Владата и Обвинителството да ги ослободат забранетите активисти и дека „таквите обиди да се избледи активизмот нема да даде резултат“.

Протестот во четвртокот беше организиран ден по убиството на 35-годишна трудница во дворот на Гинеколошкото одделение. Осомничен бил нејзиниот сопруг, кој во петокот се самоубил одбивајќи да и се предаде на полицијата.