ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Османи за убиството на трудницата: Фемицидот мора да заврши

Претседателката Вјоса Османи реагираше по убиството на бремената жена, која во средата вечерта беше застрелана од нејзиниот сопруг, со кој беше во процес на разделба, пред Клиниката за гинекологија при ККУК.

„Цело Косово вечерва жали за жената која не успеа да стане мајка, за изгубената ќерка, за животот кој неправедно заврши. Вечерва жалиме за неродениот живот кој не дишеше, за животот кој никогаш не оживеа“, напиша Османи на Фејсбук.

Според неа, ова е уште едно макабрно и нехумано злосторство.

„Уште еден „маж“ кој не може да се нарече човек, но кој одзеде живот на жена и дете кои ќе станат мајчинска радост и живот. Вечерва недостасуваат зборовите, се заменети со очај. Вечерва тешко е да се помисли дека има надеж!“, напиша Османи.

Според неа, денес надежта и вербата се попотребни од кога било. „Овој криминален бран и ова фемицид врз жените мора да заврши. Ни се суди не само како држава, туку и како општество. Нема повеќе оправдувања. Животот на девојките и жените, како и на секој наш граѓанин е свет“, напиша Османи.

Според неа, одговорот на убијците треба да биде законот и редот.

„Нема повеќе девојки и жени е национален повик за сите нас. Одговорот за силувачите, насилниците и убијците е закон и ред и максимална казна. Нашиот долг кон жртвите на насилство, неродени животи и скратени животи е еден и единствен: Правда!“, напиша Османи.