KOHA.net

Арбери

Заменик Шала-Мујес: Лаже и манипулира за постигнувањата во „Трепче“

При отчетот на министерот за економија, Артане Ризваноли за буџетските издвојувања за 2023 година, за институциите кои се во делокругот на ова министерство, во Комисијата за економија, пратеникот на Ветевендосје Арменд Муја, зборуваше за постигнатото во јавноста. претпријатие „Трепча“ во минатата година. Според него, овие достигнувања се случиле по десет години.

На овие изјави на пратеникот Муја реагираше претседателот на Комисијата, Ферат Шала, кој пратеникот Муја го нарече лажго и манипулатор.

„Лажете и не манипулирате за постигнувањата во Трепча. Вие правите политика, бидејќи денеска не зборуваме за учинок на јавните претпријатија“, рече Шала, додека од пратеникот Муја немаше реакција.

Заменик Шала го критикуваше министерот за зголемувањето на буџетот за стоки и услуги, а од друга страна, според него, има кратење на буџетот за геолошката служба, рударскиот сектор, за инспекциски органи, за енергетска ефикасност и Нема зголемување на буџетот за „Трепча“.

Шала истакна дека сумата од 3 милиони евра е недоволна за „Трепча“. Тој предложи за ова јавно претпријатие да се издвојат 10 милиони евра.

Министерката Ризваноли го оправда зголемувањето на буџетот за услуги и стоки, а за „Трепча“ истакна дека е на добар пат и нема да изостане владината поддршка.

Таа рече дека за првпат со планирањето на буџетот се предвидени три нови проекти за секторот води во вредност од над 20 милиони евра.

Што се однесува до висината на средствата за проекти во секторот води, пратеникот од ААК Пал Лекај рече дека овие средства се недоволни.

Ризваноли побара да се направи измена на Законот за буџетот за 2023 година за енергетска ефикасност во износ од 5.26 милиони евра, бидејќи според неа буџетските средства постојат од непредвидени средства на Министерството за финансии. / ksp