KOHA.net

Арбери

Ризваноли ги презентира мерките за субвенционирање на енергијата: Ќе и заштедат на државата 12 милиони евра

Министерот за економија Артане Ризваноли во четврток ги презентираше мерките за субвенционирање на енергетска ефикасна опрема за граѓаните, со што, како што вели, државата ќе заштеди над 12 милиони евра за претстојната зима.

Ризваноли на прес-конференцијата рече дека од денеска граѓаните ќе можат да аплицираат за помош за овие мерки. Пријавувањето за овие мерки, според министерот, се врши во Е-Косова. Критериумите за бенефиции се наведени во повикот за аплицирање“, додаде таа.

„Од денеска отворивме повик за субвенции за граѓаните во висина од 6 милиони евра. Опремата што ќе се субвенционира се котли на биомаса - дрво, пелети, брикети - кои ќе се субвенционираат до 70% од вредноста на инвестицијата или 1200 евра, топлински пумпи кои намалуваат 30% од потрошувачката на енергија ќе се субвенционираат до 2500 евра, ефикасни клима уреди до 40% или 400 евра, ефикасни индивидуални печки со биомаса, дрва, за семејства со социјална шема со 90% или 560 евра. За други 70% или 435“, рече Ризваноли.

Ризваноли нагласи дека со овие мерки имаат намера да поддржат 10 илјади семејства. Очекува дека потрошувачката на струја кај семејствата што ќе бидат субвенционирани да се намали за 70%.

„Овие семејства ќе имаат повеќекратна корист. Директно од субвенцијата, заштеда на сметките за струја и намалување на трошоците за дрва и други горива. Домаќинствата имаат корист и од дополнителни субвенции поврзани со заштеда на електрична енергија. Со овие мерки се очекува државата да заштеди 12 милиони евра само во текот на претстојната зима“, рече министерот за економија.

ОВДЕ можете да аплицирате